Основни данни
Вихрони Попнеделев (1953)


Вихрони Попнеделев

Вихрони Попнеделев  (1953) е български художник.

Вихрони Попнеделев е майсторът на женското тяло в живописта.  Работи  със сурови цветове и смели мазки. Художникът описва възторга си от женската плът, изключвайки категорично всеки намек за психология. Вихрони Попнеделев е класически тип творец, той е “художникът на изчезване”, защото работи предимно в четирите академични дисциплини - пейзаж, портрет, голо тяло, натюрморт.


Вихрони Неделев Попнеделев е роден в Пловдив на 1 март 1953 г. Завършва Художествена академия в при професор Панайот Панайотов (1979). Работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми. .. Още с първите си изяви привлича вниманието на критиците с непосредственото си майсторство да създава настроение от всеки предмет. Рисува видимата част от света и не се старае да търси нещо отвъд нея.

През 80-те години на миналия век е обявен за най-големия български художник в анкета, в която участват над 20 наши изкуствоведи.

Правил е редица изложби в София, Пловдив, в частни галерии на запад.

Професор и преподавател по Живопис  в Художествената академия. 

През 2008 г. построява артцентър в с. Долно Камарци.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!