Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Ivan Angelov (1864-1924)


Иван Ангелов (1864-1924) е български художник, живописец.

Иван Ангелов е сред първите и най-дългогодишни преподаватели в Художествената акдемия в София. Въвежда рисуването с въглен и оставя следа в много поколения наши живописци.
Като художник той живее с проблемите на българския селянин, обича го и му съчувства за неговата безпомощност пред природните стихии. По това той може да бъде причислен към реализма в изкуството. Създава образи на девойки – жетварки и розоберачки, селски деца.
Палитрата му е богата и изразителна.

Иван АНГЕЛОВ Стоянов е роден на 18 април 1864 в село Бреница, Врачански окръг. Починал е на 4 август 1924 в София. Завършва гимназия в Загреб и Осиек (Австрия). През 1881 започва да учи Художественото приложно училище в Мюнхен. След година (1882) се прехвърля в Кралската Баварска академия на изящните изкуства в Мюнхен. Ангелов учи при проф. Карл Пилоти, известен като представител на академизма в немската живопис. След завършване (1886) на академията се завръща в България. Работи като учител във Варна и в София. Прави първата си самостоятелна изложба през 1887, която има огромен успех. Всъщност това е изобщо втората изложба в следосвобожденска България (Първата е на Иван Димитров). През 1888-89 заминава за Рим, където отново учи живопис. Връща се в България и работи като учител в Пловдив, Сливен и София. През 1900 става преподавател в Рисувалното училище. Когато през 1921 г. училището е превърнато в Художествена академия Ангелов става там професор и работи като такъв до края на дните си. Преподава Живопис и Рисуване, въвежда рисуването с въглен.
Работи с лекота, оставя много картини, участва в почти всички изложби. Картините му „Жътва” и „Жътварка” са приети с възторг от специалистите през 1892 на Пловдивското изложение. Там Ангелов печели Златен медал с тях. Участва в Първата изложба на Дружеството заподдържане на изкуството в България (1894), І Южнославянска изложба в Белград (1904), Втора южнославянска изложба в София (1906), Международната изложба в Лондон (1907), Изложбата на Дружеството на италианските художници (Флоренция, 1907), българската изложба във Виена (1922), Юбилейната изложба на Рисувалното училище (1921).
По-известни произведения: „Бог дал, бог взел” (1903), „Буря в сърцето на небето” (1905), „Веячка на боб” (1919), „Розоберачка”, (1921), „Косач” (1924), „Пейзаж от Сливница” (1888, НХГ), „Ливада” (1912, НХГ).
Негови картини се намират в НХГ, Пловидвската художествена галерия и у частни лица.

 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!