Основни данни
Елена Карамихайлова (1875-1961)


Елена Карамихайлова

Eлена Карамихайлова е български художник, живописец.
Елена Карамихайлова е сред първите жени-художнички у нас. Има отчетлив личен стил, който се проявава най-характерни в пейзажите й, повлияни от импресионизма. Работи в жанра на психологичния портрет.
Елена КАРАМИХАЙЛОВА Янева е родена на 6 декември 1875 в Шумен. Починала е на 30 април 1961 в София. През 1895 завършва робърт Колеж в Цариград. През 1900 заминава за Мюнхен, където до 1910 е ученичка на известните педагози-художници Хенрих Книр, Анжело Янг, Християнс Ландерберг.
Рисува множество портрети, сред които се откроява образът на нейната сестра Магда Карамихайлова „Сестра ми” 1909, НХГ. Рисува фигурални комппозиции, които разказват за светския живот у нас след Освобождението: „Пред бала” ( по-известна като „Пред огледалото”) 1909, НХГ. Неин герой е българската градска жена. По-късно обаче се обръща към селото и простата селска героиня завладява изкуството й: „Селянка от Земен” 1939, „Овчарки от Земен”.
Майчинствтото е друга тема в нейното творчеството: „Българска мадона”, 1914, НХГ
Рисува цветя: „Рози”, „Слънчогледи”

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!