Основни данни
Цветомир Асенов


Цветомир Асенов е роден в България. Работи в София и в Париж. Той се вдъхновява от изкуството на средните векове, от живопистта между двете войни и от мистицизма. Представя се с изложби във Вашингтон, Барселона, Виена , Париж. В Париж участва в Есенния салон, Фестивала на съвременната живопис, организиран от културния център Пежо, прави самостоятелни изложби в галериите Селин, Арт презент, Артемис. Работи и с галериите разположени в Монпарнас- Арт Монпарнас и Арт-комуник. Картините му се предлагат на търгове в аукционите Друо в Париж и във Вован, града на художниците. Представян е е с мащабни самостоятелни изложби в българските културни центровe в Париж и Виена.
В София излага периодично в галериите Ценител, ЛИК, Минерва.
По повод изложбата му в галерия Студио-Спектър, Владимир Свинтила пише:
„ Асенов работи в имагинерни светове, които са паралелни на нашия, но в никакви случаи не са идентични. Ако двамата с Буюклийски представляват началото на една българска метафизична школа, въпреки всичко сходна с италианската на Кара, Модилиани, то Буюклийски представлява принципа на самотата, а Асенов този на бликащия в предметите живот. Животът обединява фрагменти на фигури и на фантастични предмети. Те имат едно велико общо: битието! Те са! И това е като тържество на творението, по-точно на сътвореното.”
/от статията „Паралелни светове” публикувана в сп.”Изкуството” бр.50/51, 1998г./
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!