Основни данни
Давид Черни (1967)


Давид Черни

Давид Черни е чешки художник, скулптор, артекстремист и авангардист.
Давид Черни е сред най-скандалните автори на ХХІ век. Неговите произведения често са отричани и от критици и особено от политици заради бруталния им характер.
Давид Черни е роден на 15 декември 1967 в Прага.
Сред най-известните от тях са Отряззаната глава на Саддам Хюсеин, която той извайва и слага във формалдехид. Работата е показана на Второто чешко биенале на съвременното изкуство и два пъти забранявана в Чехословакия. Тя обаче е директна пародия на едно от най-известните произведения на ХХ век – „Физическата невъзможност на живия ум да приеме смъртта” – на Деймиън Хърст, която представлява акула, сложена в аквариум с формалдехид. Работата се появява през 90-те години на миналия век и нейни реплики има в няколко музеи на модерното изкуство в света. Главата на Саддам Хюсеин от Черни е два пъти забранявана през 2006 – на изложения в Белгия и Прага.
Произведения на Черни могат да се видят предимно в Прага. Черни като опушени бебета-мутанти с гигантски глави се катерят по комините в центъра на града и минувачите често ги гледат със страх. През 1991 той боядисва с розово съветски танк, символ на руския екипаж от войната. Прави статуя на чешкия герой Свети Венцислас, само че обръща коня с краката нагоре. Статуя на Зигмунд Фройд, висящ на една ръка от сграда в Прага.
Черни стана световноизвестен със своята инсталация Ентропа, с която Прага трябваше да чества на 1 януари 2009 своето председателство на ЕС. Черни обеща да покани 30 автора от 30 държави, които да представят родината си. Вместо това той прибра парите – 400 хиляди евра – и построи инсталацията сам. Таблото бе критикувано, тъй като според мнозина не представляваше произведение на изкуството, а туристическа интерпретация, събрана от гидовете. България протестира от своя страна, тъй като бе представена като турска тоалетна, през която минават червени и сини газопроводи. Черни се извини и върна откраднатите за 30 автори пари. Той покри картата на България с черен парцал, за да не се вижда тоалетната.
В началото на октомври 2009 пловдивският художник авангардист Емил Миразчиев обявява, че Черни ще открие изложбата „20 години по-късно” в Пловдвиската Баня Старинна, където ще изложи черния парцал, покрил нашата част от Ентропа. Кметът на града Славчо Атанасов вика полиция, но Черни така и не идва. Премиерът Бойко Борисов пък напразно очаква Черни на среща. Кметът Славчо Атанасов дарява Черни с руло тоалетна хартия, на което е изрисуван артекстремистът.

Виж още Пловдивският кмет вкара изкуството в клозетна война
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!