Основни данни
Божидар Бояджиев (1956)


Божидар Бояджиев

Божидар Бояджиев е български художник, авангардист.


Макар и професор в НХА, Божидар Бояджиев работи предимно в областта на концептуалното изкуство, предпочитани техники - обект, видеоарт, фотография.


Божидар Бояджиев е роден на 15 февруари 1956 г. Завършва Живопис в НХА при Найден Петков. През 1987 става един от учредителите на авангардната група „Градът”, която се бори с конюнктурата в изкуството.Той и Недко Солаков са едниствените, които, дори след разпадането на артистичната организация, продължават да работят съвременно изкуство. Повечето от останалите автори се връщат към живописта. Все пак Божидар Бояджиев, подобно на повечето членове на групата  – проф. Вихрони Попнеделев, проф. Андрей Даниел, проф. Греди Асса – става професор по Живопис и дори шеф на катедрата в академията. Намира място и в СБХ – организация, атакувана някога от група „Градът” и в продължение на няколко години е шеф на Международния отдел там.
Негови произведения представят България в цял свят – печели конкурс за 25-то биенале в Сао Паоло с „Видеоконцепт ІV”, със серия гилотини пък излиза от страната през 1995 г.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!