Основни данни
Кольо Карамфилов (1963 - 2014)


Кольо Карамфилов

Кольо Карамфилов е български артист – художник и график. Един от създателите на пловдивската авангардна група Ръб.
Кольо Карамфилов работи в почти всички съвременни и не толкова жанрове на визуалните изкуства – графика, скулптура, пърформанс, инсталации, живопис.
Кольо (Николай) Илиев Карамфилов е роден на 7 декември 1963 в Пловдив. Завършва Средно художествено училище Сценични кадри в Пловдив. Не пожелава да следва в Художествената академия тъй като напредва по-бързо от студентите там и открива сам много от необходимите му знания, за да се изразява в изкуството. Съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди, които отварят пътя му у нас.
През 1989 създава Група Ръб и един от идеолозите на артистичната организация, както и един от първите, които я напускат през 1992. По-късно създава група Диско 95 с някои от членовете на Ръб, но тя също се разпада.
След 10 ноември 1989 Кольо Карамфилов се мести в София където живее със съпругата си Ина Дамянова – керамик. Печели Голямата награда на Първото Международно триенале на графиката в София. През 2002 се раззвежда с Ина Дамянова, а няколко одини по-късно заживява с дъщерята на актьора Наум Шопов - Лиза. През 2009 Кольо Карамфилов и Лиза Шопова се женят.
Кольо Карамфилов има ясно изразен характер в скулптурата и в графиката. Прави живопис със сложни цветове въпреки че е далтонист. Създава и много модерни произведения за групите Ръб и Диско 95, но бързо се отказва от съвременните форми в арта.
Ръководи галерия в Стария град в Пловдив. когато се нуждае от пари се занимава с реклама. Изключително сладкумен и интересен разказвач, Кольо Карамфилов е обичан и търсен от медиите в България.
Изкуството му е тъжно, балканско.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!