Основни данни
Румен Скорчев (1932)


Румен Скорчев

Румен Скорчев е български художник, график и илюстратор.


Работи във всички области на графиката и илюстрацията, но най-известен е като майстор на рисунката. Изключително продуктивен, Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги. Биографията му представлява един дълъг списък от награди, успехи и отличия, какъвто рядко може да бъде намерен в личните истории на който и да е от най-големите световни художници.

Румен Денев СКОРЧЕВ е роден на 7 октомври 1932 в Търговище. Първото му образование е в Инженер-паркостроител (1957). През 1964 завършва Илюстрация във ВИИИ „Николай Павлович" при проф. Веселин Стайков. Започва работа като художествен редактор в периодични издания и главен художник на издателство „Народна младеж". През 1979 е избран за стипендиант на японската фондация Kokusai Koryu Kikin. От 1984 е професор по Илюстрация и оформление на книгата в катедра „Графични изкуства" във ВИИИ „Н. Павлович".


Участва в редица международни биеналета и групови изложби.

Има самостоятелни изложби в: Мелбърн — Австралия, Ню-шател — Франция, Ню Делхи — Индия, Хага, Амстердам и Дордрехт — Холандия, Люксембург, Кюрасао — Холандски Антили, Сепре — Швейцария, Лусака — Замбия, Мюнхен и Бад Кисинген — Германия, Братислава — Слова¬кия, Виена — Австрия и др. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ и ХГ в страната,


Според Енциклопедия на българските изобразителни изкуства, произведения на Румен Скорчев се намират в галерията за ренесансово изкуство „Уфици" във Флоренция, както и в музея „Албертина" във Виена, фондация „Арт диалог" - Париж, музея „Виктория и Албърт" — Лондон, Дордрехтс музеум — Холандия, Нацио¬налната галерия във Вашингтон, САЩ, Музея „Лудвиг" в Кьолн и Аахен, Германия, Националната библиотека на Франция, Музея за съвременно изкуство в Кайро, Египет

Книги: Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги за деца и възрастни, между които: Майстор Ханс Рьокле и мистър Огненог от И. и В. Корн, Девет приказки и две в повече от К. Чапек, Храбрите щурци от А. Разцветников, Малки жабешки истории от Й. Радичков, Приказки от братя Грим, лирика на Анна Ахматова, Александър Блок, Е. Багрицки, Александър Пушкин, Ф. Петрарка, Омар Хайям, X. Р. Хименес, П. К. Яворов, Н. Вапцаров и др.
По значителни графични серии: „Земя" (1974), „Импулси" (1978), „Нощен лов" (1978), „Рисунки по време на разговор" (1987), „Човекът-природа" (1987-1988), „Равнове¬сие" (1988), „Кутията на Пандора" (2000).
Работи също и в областта на жи¬вописта и пастелната рисунка. Вклю-чен с творби в двутомното издание за 300 съвременни графици, издадено от Международния център за изкуство в Киото, Япония (1990).


Награди: Румен Скорчев има над 40 национални и международни награди, между които: Златният медал на II международно биенале на графиката — Флоренция, Италия (1970), Първа награда за детска илюстрация, България (1972 и 1975), Златен медал на IV международно биенале на илюстрацита — Братислава, Словакия (1973), Големият медал на IV международно триенале на рисунката — Вроцлав, Полша (1974), специалната награда за илюстрация „Борис Ангелушев" (1972 и 1984), специалната годишна награда за графично изкуство „Веселин Стайков" (1974 и 1987), специалната награ¬да за рисунка „Илия Бешков" (1979), награда от Министерството на култу¬рата на Румъния на II Международно триенале на балканските страни, Бу¬курещ (1980), награда на журито от Международното графично биенале в Листовел, Ирландия (1982), сребърен медал от Международното изложение на книгата в Лайпциг, Германия (1989), първа награда на Международното биенале на графиката, Варна, България (1989), Награда от Международната изложба на графиката, Атина, Гърция (1991), награда на Министерство на културата на Република България за илюстрации към Бяла спретната къщурка от Ран Босилек (1996), награда за цялостно творчество на фонд „Под¬държане на изкуството в България" (1998), почетен медал и диплом на Министерство на културата на Руската федерация за илюстрации към лирика¬та на Пушкин (1999) и др.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!