Факти
Антон Митов (1862-1930)

Девойка наряза с нож икона на Антон Митов

17-годишна девойка се опита да изреже правоъгълник от  иконата "Оплакване на Исус Христос" от 1914 г. Това се случва на 14 декември 1999. Картината се намира в криптата на храм паметника "Александър Невски" и пазачът случайно чул шум, предизвикан от нож, порещ платното. За секунди успял да задържи девойката и да предпази иконата от загуба на част от лицата на Исус Христос и апостол Йоан, придържащ тялото на Исус. Девойката била охранявана от двама 30-годишни мъже. Пазачът я гонил известно време, но накрая се отказал. Щетите - 109 см разрез - бяха оценени за хиляди лв.  - тогавашни 2.5 млн. лв.  Полицията подозира известно време намесата на секта, но така и не стигн до истината.  Тогавашният директор на НХГ Ружа Маринска протестира срещу факта, че полицията е оценила сама стойността на картината без да пита изкуствоведи.

Това е вторият известен  случай, когато българска публика посяга на произведение на изкуството - след разрязването на едно от най-ранните и скъпи копия на Мона Лиза през 1979 г.

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!