Факти
Любомир Далчев (1902-2002)

Издирвани произведения/скулптури на Любомир Далчев

"Войната в Корея", бронз, барелеф 50-те години на ХХ век.  Изобразява майка, която предпазва децата си от бомбардировките. Скулптурата изчезва през 2002 в Сливен. Произведението е собственост на Софийската градска художествена галерия, която я предоставя на галерията "Сирак Скитник"  в Сливен като гостуваща творба.Произведението стои известно време в градинката пред муея - на пъпа на Сливен.Скулптурата изчезва през нощта, въпреки че тежи повече от тон. Полицията допуска, че апашите са разпологали с повдигаща техника.

Странното е, че това е втората кражба на "Войната в Корея". Тя била крадена веднъж, пак от градинката пред Сливенската галерия в началото на 90-те. Намерена е в политически лидер от град Шивачево, Твърдица, който простоя я харесал и я взел за политически предизборни борби. Скулптурата дори била измазана с лак, за да блести на слънце. Срещу него била образувана преписка, която обаче била потулена.След второто си изчезване обаме творбата не е намирана и се издирва.

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!