НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Колекционери: Тазгодишното издание на международното изложение „FIAC” е едно от най-добрите в 38-годишната история на форума (24.10.2011)

Международното изложение за съвременно и модерно изкуство FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain), което се проведе във френската столица между 20 и 23-ти октомври остана в историята като едно от най-успешните. Мнението на колекционерите, според „The Art Newspaper” е, че изложението се превръща в достоен противник на “Art Basel” , но се нуждае от по-обширно изложбено пространство.

Идващо веднага след водещото британско изложение „Frieze”, сравненията между тях са неизбежни. Двете изпожения си приличат в своята концепция – те са с комерсиална цел и представят водещите световни галерии. Въпреки това, „Frieze” се концентрира главно върху съвременното изкуство, представяйки все още действащи артисти, докато „FIAC” има доста по-широк спектър, излагайки произведения от началото на ХХ век до днес.

Според последни данни, продажбите на „FIAC” са в по-големи цифри, отколкото тези на „Frieze”. Пример за това са произведение на Никола дьо Стаел (Nicolas de Staël), продадено от галерия „Applicat-Prazan” за повече от € 2,000,000,  както и „Мускетар” на Пикасо, достигнало $ 6,000,000 – 8,000,000, предлагано от галерия „Гагосиан”. Показателна е и картина на Макс Ернст, която беше продадена за $ 6,000,000 от галерия „Ubu”.

Още от първия ден, изложението започна със силни продажби – от колекция рисунки на Луис Буржоа, продадена за $ 1,000,000, от „Cheim & Read” на арабски колекционер, до инсталация на румънката Мирча Кантор, продадена от „Yvon Lambert” за €60,000.

Въпреки това, имаше вълна от недоволство по време на изложението. Някои френски галерии възроптаха срещу прекалено многото американски галерии, които се присъединяват към изложението. Директорът на FIAC – Дженифър Флей  (Jennifer Flay), обаче смята изложението за едно от най-националните интернационални изложения с 32% присъствие на френски галерии, срещу 25% британски галерии, взели участие на „Frieze”.

Допълнително разпали страстите фактът, че някои от добрите френски галерии бяха изключени от изложението тази година, поради липса на изложбено пространство. За първи път  изложението се провежда единствено на територията „Гран Пале”, като горните етажи бяха достъпни за представителите на галериите, след продължителна реставрация. Преди това тези галерии  излагаха своите произведения на „Cour Carrée” в Лувъра. Тази година броят на галериите е редуциран от 194 на 168. Това не попречи да бъдат осъществени много силни продажби на горните етажи, които представяха млади артисти.

В нощта на откриването изложението беше посетено от арт съветници като Патриша Маршал (Patricia Marshall), Каролин Буржоа (Caroline Bourgeois), която е куратор за Франсоа Пино и Сузан  Паже (Suzanne Pagé), която купува произведения на изкуството от името на Бернар Арно. Много от присъстващите бяха разочаровани от факта, че не можаха да се срещнат лице в лице с тези важни колекционери (Франсоа Пино и Бернар Арно), които отсъстваха от вечерта на откриването. Въпреки това, общата равносметка е, че на изложението бяха осъществени продажби в огромен размер, което превръща парижкия форум в достоен конкурент на величественото изложение „Art Basel”.

Гран Пале по време на FIAC
Гран Пале по време на FIAC
Бернар Арно
Бернар Арно
Франсоа Пино
Франсоа Пино
Част от изложението FIAC
Част от изложението FIAC
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!