НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Спряха строежа на музея Гугенхайм в Абу Даби (25.10.2011)

Строежът на втория музей Гугенхайм, който по план трябва да се разпростира на площ от 24 000 кв.м. на остров Саадият в Абу Даби, е спрян. Причината се крие в това, че емирствата не приеха нито едно от направените предложения за изпълнение на проекта.

Музеят, проектиран от американския архитект Франк Гери, е една от четирите нови културни институции, които трябва да бъдат построени на острова. Компанията по развитие на туризма и инвестициите (TDIC) съобщи на 11-те подизпълнителя, които участваха в търга, че им връща внесената за участие такса.

Компаниите са от всички краища на света - от Южна Африка и Южна Корея до Канада. Музеят трябваше да отвори врати през 2013 г., но скоро датата беше променена на 2015г.

Според TDIC обаче, проектът за музея не е прекратен, а просто отложен. Държавната компания излезе с изявление: „След преразглеждане на стратегията за проекта, Компанията по развитие на туризма и инвестициите анулира търга за музея Гугенхайм, Абу Даби." Те казват още, че „строежът на музея е започнал", някои части са завършени, а „колекцията от произведения на изкуството продължава да расте."

От месеци в Абу Даби има водовъртеж от слухове, че този проект се забавя и може би ще бъде прекратен. Директорът на Гугенхайм Ричард Армстронг призна по-рано през октомври, че действително има забавяне заради наложено преразглеждане на проекта от страна на властите. „Продължаваме напред, но по-бавно. Аз не винаги съм запознат с всичко, което се случва там", добави още Армстронг. Той потвърди още, че към момента няма проблем с плащанията. Другият музей, който трябва да бъде построен на острова – Лувър-Абу Даби (Louvre Abu Dhabi),  също няма подобни проблеми.

В края на месец юли тази година, както www.artprice.bg вече писа, беше отложен и друг архитектурен проект на Франк Гери в Арл, Южна Франция.

Visitors view the Saadiyat Island Cultural District model at the Emirates Palace in Abu Dhabi in 2007. The new Guggenheim museum is in the right foreground
Visitors view the Saadiyat Island Cultural District model at the Emirates Palace in Abu Dhabi in 2007. The new Guggenheim museum is in the right foreground
Abu Dhabi `s Guggenheim
Abu Dhabi `s Guggenheim
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!