НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Посетителите на Амстердам ще бъдат приветствани с изложба, представяща еволюцията в зимните пейзажи – организирана в клона на Райксмузеум на летище „Шхипол” (22.12.2011)

„Райксмузеум Амстердам Шхипол” (Rijksmuseum Amsterdam Schiphol)  представя на вниманието на преминаващите посетители през  главното холандско летище „Шхипол” тематична изложба, свързана както с идилията и очарованието на предстоящите празници и зимно очарование, така и с еволюцията в холандската живопис през XIX век.  От 21 декември до 26 март 2012 г. изложбата ще радва посетителите от всички краища на света, пристигащи в Амстердам.

Еволюцията в зимния пейзаж е представена чрез картини на едни от най-известните холандски художници от XIX век. През първата половина на века влиянието на романтизма взима превес над всяка останала школа. В своите пейзажи Баренд Корнелис Кукук и Чарлз Лейкерт представят идилична атмосфера и любов към натурата. Около 1870 г. се появява нова фаза в пейзажната живопис, при която детайлните и фини удари с четката се заместват от по-тонално формоизграждане. Прочутата Хагска школа се опитва да изобрази природата по по-реалистичен начин, така че да „улови” атмосферата на настоящия момент. Сивите тонове в творбите на Луис Апол  и Антон Мауве са типични за този маниер на работа.

В края на 1880-те Амстердамският импресионизъм набира все по-голяма сила и се противопоставя на това движение. Вилем Витсен и Исаак Израелс използват по-цветна палитра и меки преходи между тоновете, за да представят своите „впечатления” от градския и селския начин на живот. 

„Райксмузеум Амстердам Шхипол” се намира на „Holland Boulevard” между терминал E и F, в зоната след паспортната проверка. Музеят е отворен всеки ден между 06:00 и 20:00 ч. Входът е безплатен. Неговата постоянна експозиция се състои от произведения на майсторите от Златната ера на холандската живопис от колекцията на Райксмузеум. Три пъти в годината музеят представя временни изложби на вниманието на преминаващите туристи.

Райксмузеум Амстердам Шхипол  /1/
Райксмузеум Амстердам Шхипол /1/
Райксмузеум Амстердам Шхипол  /2/
Райксмузеум Амстердам Шхипол /2/
Баренд Корнелис Кукук - Зимен пейзаж
Баренд Корнелис Кукук - Зимен пейзаж
Антон Мауве - Ездачи в снега в горите на Хага
Антон Мауве - Ездачи в снега в горите на Хага
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!