НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия „Академия“, НХА, организира юбилейна изложба, посветена на професор Божидар Йонов (11.05.2012)

На 16 май (сряда) от 18:00 часа в галерия „Академия“ ще бъде открита юбилейна изложба по повод 70-та годишнина на проф. Божидар Йонов. Изложбата със заглавие - „Три посоки“ показва три групи произведения - плакати, компютърно генерирани изображения и емайли. Експозицията ще представи около 100 работи от различни периоди на творчеството на автора, създавани в продължение на 50 години. Проф. Божидар Йонов е известен като майстор на плаката. Автор е на многобройни художествени реализации в областта на пространствения и графичен дизайн.

Божидар Йонов е роден на 16 февруари 1942 в гр. София. Завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия през 1968 г., където понастоящем е професор по графичен дизайн. От 2003 до 2007 г е Ректор на НХА. Организира свои самостоятелни изложби в Будапеща, Цюрих, Виена, Братислава, Москва, Берлин, Грийсбъро (САЩ), Алжир, Токио, София и други градове на България.

Участник е в международните бианелета и триеналета на плаката в: Лахти, Варшава, Монс, Мексико, Бърно, Тояма. Самият той е основател на Международното триенале на сценичния плакат - София и член на организационния му комитет.

Носител е на много международни и национални награди, сред които: Златен медал от Международния конкурс за туристически плакат - Торино, Италия; Сребърен медал за графичен дизайн на календар от Международното бианале - Бърно; Специална награда на АПН за плакат на олимпийските игри в Москва; Втора награда от Международен конкурс на ООН за плакат на тема „Правата на човека“, Награди на СБХ от бианалето на българския театрален плакат - Димитровград, Годишна награда за рекламен дизайн на СБХ, Специалната награда „Александър Жендов“ на СБХ за постижения в областта на графичния дизайн; Голямата награда за календар на годината от Международен панаир Пловдив - 2006. Награда –ЗЛАТНО ПЕРО на радио КЛАСИК ФМ -2011.

Изложбата “Три посоки” на проф. Божидар Йонов ще продължи до 30 май 2012 г. и може да бъде видяна в Галерия “Академия”, НХА.

Произведение на проф. Божидар Йонов /1/
Произведение на проф. Божидар Йонов /1/
Произведение на проф. Божидар Йонов /2/
Произведение на проф. Божидар Йонов /2/
Произведение на проф. Божидар Йонов /3/
Произведение на проф. Божидар Йонов /3/
Произведение на проф. Божидар Йонов /4/
Произведение на проф. Божидар Йонов /4/
Деликатно равновесие - Произведение на проф. Божидар Йонов
Деликатно равновесие - Произведение на проф. Божидар Йонов
Маратон - творба на проф. Божидар Йонов
Маратон - творба на проф. Божидар Йонов
проф. Божидар Йонов
проф. Божидар Йонов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!