НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Непозната до този момент творба на италианския ренесансов художник Фра Анджелико ще бъде продадена на търг през октомври (14.09.2012)

Непозната до този момент творба на италианския художник Фра Анджелико ще бъде продадена на търг на 27 октомври в Марсилия.

 

Картината е била в частна колекция от средата на 19 в. Тя е оценена първоначално между 200 000 и 400 000 евро - прекалено ниска цена за уникалното произведение. То е идентифицирано като негово през 2005 г. от Мишел Лаклот, международно признат специалист по италианска живопис от периода 14 - 15 в. Предполага се, че наскоро откритото платно е централната картина от композиция от 6 платна, които днес са пръснати по цял свят. Останалите четири се намират в музеи в Белгия, Франция и САЩ. Настоящата творба никога не е показвана, тъй като собственикът й е отказвал да я предостави за изложби в музеи и галерии.

 

Фра Анджелико, с рожденно име – Гуидо ди Петро, е италиански художник от Ранния Ренесанс. Освен художник, той е и монах от Доминиканския орден. Първият изкуствовед в историята - Джорджо Вазари се изказва ласкаво за Фра Анджелико,  като го нарича "изключителен и завършен талант".

Наричали са го още Беато (Благословения) Анджелико. Неговото творчество оказва изключително силно влияние върху италианската ренесансова живопис. Едни от най-известните произведения на Фра Анджелико са на тема – Благовещение.

Художникът умира през 1455 г. в Рим и е погребан  в църквата "Санта Мария Минерва".

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!