НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Турският министър на културата отправя официално искане за връщане на откраднатите от Франция антики (28.11.2012)
Турция апелира  за започване на официални преговори с френските власти за връщане на откраднатите преди около век керамични плочки и други антики. Те се изложени в момента в постоянната експозиция на новооткритото крило за ислямско изкуство в Лувъра.  Министърът уверява, че кражбата няма нищо общо с Лувъра или френските граждани, като добавя, че Анкара е предприела стъпки да си върне артефактите, които са част от културното наследство, нелегално изнесено от Турция.

Въпросните керамични плочки са били откраднати в края на XIX век. Те се намирали в  историческа османска джамия в Истанбул и били част от 12-метрова мозайка. Тя е изцяло възстановена от Лувъра и е едно от ключовите произведения в изложбата. Турски вестник съобщи, че плочките са откраднати от историческата джамия „Пияле Паша” в Истанбул, построена  от известния османски архитект Мимар Синан в чест на  везира и великия адмирал  Пияле Мехмед Паша. Тя е била създадена в периода 1565 – 1573 г.

От Лувъра вече нееднократно заявиха, че мозайката била или дарена или закупена между 1871 – 1940 г. и то при условия, които са изцяло легални и следват законите за онова време. Този спор тече вече месец, като в края на миналата седмица, френското правителство заяви, че все още няма официално искане от Анкара. Няколко дни по-късно, то вече е налице.

Турция също така от известно време се опитва да си върне и  плочките от гробницата на султан Селим II, датираща от XVI век. Бившият турски министър на културата обаче, отказва това искане.

Сегашният министър се надява, че официалните преговори с френското правителство и борда, контролиращ турските музеи, ще бъдат плодотворни и ще бъде разрешен проблема.

Новото крило за ислямско изкуство в Лувъра отвори врати през септември и в него се помещават над 3,000 произведения на изкуството, датиращи от VII до XIX век.

 

Музеят Лувър
Музеят Лувър
Турският министър на културата
Турският министър на културата
Крилото за ислямско изукство
Крилото за ислямско изукство
Мозайката, която се смята, че е била открадната
Мозайката, която се смята, че е била открадната
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!