НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картини на Сандро Ботичели и Фра Бартоломео с рекордни продажби в рамките на търга Renaissance на аукционна къща Christie’s (08.02.2013)

По време на търга „Renaissance” на аукционна къща Christie’s картината „Мадоната с Младенеца и младия Свети Йоан Кръстител” от 1493-1495 г. на Сандро Ботичели, беше продадена на рекордната за художника цена от 10.4 млн. USD. Произведението на един от най-ярките представители на Ранния Ренесанс беше продаденo значително над първоначалната оценка, която беше за 5-7 млн. USD.

Творбата, позната още като „Мадоната на Рокфелер”, е наречена на името на един от предишните ѝ собственици милиардерът и филантроп Джон Рокфелер, който я придобива през 1931 г. След неговата смъртр платното е наследено от синът му Уинтроп Пол Рокфелер, а на 8 януари 1981 г. е продадено на търг в Sotheby’s и окончателно напуска семейната колекция.

От 1987 г., в продължение на пет години картината е собственост на японската Ishizuka Collection, а на 21 май 1992 г., на аукцион в Christie’s, е купена за 440 хил. EUR от анонимен частен колекционер.

За последен път „Богородицата на Рокфелер” е показвана пред публика от 11 март до 11 юли 2004 г. в изложбата „Ботичели и Филипино: Страст и изящество във флорентинската живопис от XV в.” Преди това, възможността да се насладят на изключителното майсторство на италианския художник, са имали ценителите в Париж, в Сантяго, Чили, в Мексико сити – където шедьовърът е показан за първи път от 1912 г., когато е част от „Зимната изложба” на лондонската Кралска академия Royal Academy.

По време на вчерашния търг в Rockefeller Plaza бяха продадени ренесансови образци за над 42.6 млн. USD, а най-висока цена - 12 962 500 USD, беше платена за „Мадона с Младенеца” от Фра Бартоломео. На голям колекционерски интерес се радваха още: живописното платно „Девата и Младенеца със спящото дете Свети Йоан Кръстител” от Лукас Кранах Младши, купена за над 1.76 млн. USD; рисунка на Свети Бенедект от Рафаело – продадена за над 1.2 млн. USD; и рисунката по библейски сюжет „Потъването на армията на Фараона в Червено море” от венецианския художник Тициан, която смени собственика си за малко над 850 хил. USD.

На 29 януари Christie’s  продаде колекция от гравюри на класика на Северния Ренесанс Албрехт Дюрер за 6 млн. USD. Най-висока цена беше платена за неговата прочута гравюра върху дърво „Носорогът” от 1515 г. за 866, 500 USD.


"Носорогът" на Албрехт Дюрер /1515г./
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!