НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Жени рисуват голи жени (11.12.2009)
Голи тела, рисувани от 17 жени художнички показва галерия Васка Eмануилова от 15 декември. За първи път тази изложба демонстрира отношението на дамите към академичната дисциплина. Експозицията изследва произведения от няколко поколения жени художнички – от края на 19ти до 90те години на 20 век. Първата творрба датира от 1900 г. – етюд на Елисавета Консулова-Вазова. Тя е сред първите жени, у нас, допуснати до часовете по Вечерен акт в Държавното рисувално училище.
Повечето от авторките са непознати в тази светлина. Но затъва пък титулярката на галерията – Васка Емануилова, популярна най-вече с топлото си отношение към женското голо тяло. В изложбата присъстват произведения на нейни колежки от същото поколение - Вера Недкова, Донка Константинова и Зоя Паприкова. Катя Костова и Лиляна Русева представят поколението на 60-те и 70-те. След това щафетата поемат Десислава Минчева, Надежда Кутева, Мими Добрева, Жана Костуркова, Златка Дъбова, Миглена Александрова, Мариана Маринова.
В България жените са допуснати до учебните програми на академията през 1898-89 – почти веднага след създаването на първото рисувално училише /1894-6/.
Те участват наравно с мъжете в часовете по голо тяло, наречени по това време Вечерен акт. Въпреки това първата изложба събиращи техни произведения от този жанр се открива едва сега.
От друга страна, броят на рисунките „голо тяло” на автори жени в графичните фондове на галериите в София и страната е нищожен в сравнение с този на мъжете художници – обясняват от СГХГ.
Творба от Вера Недкова
Творба от Вера Недкова
Голо Тяло от Руска Бобева
Голо Тяло от Руска Бобева
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!