НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Иконоборство: Тейт Бритън за първи път представя изложба на произведения, които са били атакувани, взривявани или обезобразявани (16.07.2013)

Първата изложба, посветена на историята на британското иконоборство, отваря врати в музея Тейт Бритън в Лондон през октомври. Той ще покаже произведения на изкуството, който са били повредени, нарязани на парчета, взривени или стопени. Творба, която няма да бъде част от изложбата, е  картина на Марк Ротко, надраскана със спрей миналата година в Тейт Модърн.

Озаглавена „Изкуство под атака: историята на британското иконоборство” , експозицията още от сега привлича вниманието на любителите на изкуството. Това е тема, която провокира множество изкуствоведски изследвания през последните 20 години – посветени на зачестилите напоследък провокации и насилие над произведенията на изкуството.

Едно от най-ценните произведения, които ще бъдат представени, е статуята на мъртвия Христос, която е била скрита в  продължение на 500 години. Тя датира от периода между 1500 и 1520 г. и е описана като една от най-важните скулптури, която е успяла да оцелее при разрушенията на религиозните реформатори през 16 век. Открита е през 1954 г. в „Mercers’ Hall” в Лондон, под пода на параклиса, по време на почистване на щетите, нанесени  след паднала бомба. От произведението  липсва короната от тръни, ръцете и долната част на краката. Неговата ценност идва и от факта, че около 90 % от пред-реформаторските произведения са загубени, а това, което е запазено, се намира в много лошо състояние.

Изложбата ще представя произведения, пострадали от "умишлено физическо действие срещу тях, извършено поради идеологически причини”, споделя директорът на музея. По този начин, кураторите искат да разграничат проявата на вандализъм от случайните.

Според директорът на музея, Пенелопе Къртис, подобна изложба е много трудно да бъда съставена, защото някои от произведенията са на парчета, а други са скрити.

Освен произведения, повредени от реформаторите, изложбата ще покаже и две картини, повредени от суфражетки: произведението „Силиба Делфика” от Едуард Бърн-Джоунс и „Хенри Джеймс” от Джон Сингър Сарджент.

Ще бъдат включени още главата на статуята на Уилям III, която е била взривена в Ирландия, портрет на Оливър Кромуел, окачен на обратно от симпатизант на монархията, както и произведение на Карл Андре, известно като „купчина тухли”, надраскано със синя боя от разгневен гражданин.

Изложбата ще отвори врати през октомври, като организаторите са надяват тя да не провокира още инциденти с произведения на изкуството.

Повредена статуя на мъртвия Христос
Повредена статуя на мъртвия Христос
Повредено произведение на Марк Ротко
Повредено произведение на Марк Ротко
Алън Джоунс - Стол; повредено по време на феминистки атаки
Алън Джоунс - Стол; повредено по време на феминистки атаки
Братя Чапман - Един ден ти няма повече да си обичан II
Братя Чапман - Един ден ти няма повече да си обичан II
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!