НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мащабна измама с произведения на изкуството е разкрита в САЩ (26.07.2013)

Търговец на произведения на изкуството в Ню Йорк е измамил две от топ галериите, като им продавал фалшиви картини, представяни като непоказвани до този момент произведения на модернисти. Дилърът на картини е привлечен като обвиняем за измама, пране на пари и укриване на данъци.

Прокуратурата заяви, че Глафира Розалез ще се яви в съда в  Манхатън по обвинения за продажба на повече от 60 фалшиви произведения на изкуството, между 1994 и 2009 г. за общо $ 33,200,000. Розалез е обвинена и за укриване на приходи от продажбите си, като голяма част от парите са били изпращани в банкови сметки в чужбина, и е подавала фалшиви данъчни декларации. Може да я очакват до 20 години затвор, ако бъде осъдена за измама и пране на пари - две от най-сериозните от седемте повдигнати ѝ  обвинения.

"В обвинителния акт са представени множество измами, извършвани от Розалез - фалшиви картини, продавани от името на несъществуващи клиенти с пари, депозирани в тайна банкова сметка", казаха адвокатите по делото. Според прокурорите, Розалез е успяла да убеди галериите, че някои от неизвестните досега творби са идвали от двама клиенти - единят е базиран в Швейцария, а другият -  в Испания, където Розалез е създала банкови сметки за получаване на плащанията. Прокуратурата твърди, че нейният „швейцарски клиент”, който е бил  представян като заможен човек, наследил призведенията на изукството, е "чиста измислица", докато испанският е истински колекционер, но никога не е бил собственик на произведения. За него се предполага, че е имал  бизнес отношения с Розалез.

Най-зрелищен успех на Розалез идва с продажбата на предполагаема картина на  Джаксън Полък, известна като "Untitled 1950", в галерия „Кnoedler & Company” която в момента е най-старата галерия в Ню Йорк. През 2007 г. тогавашният президент на галерията продава творбата на лондонския колекционер Пиер Лагранж за 17 милиона щатски долара. Лагранж впоследствие открива, че две от използваните бои са били измислени след смъртта на Полък, при което завежда съдебно дело срещу „Knoedler & Freedman” през май. Дни след като е заведено делото, галерията напуска бизнеса, след като  165 години е била една от водещите в пазара на изукството в Ню Йорк.

Действието на Лагранж инициира поредица от съдебни искове от  купувачи, които също подозират, че са били измамени. Техните съмнения предизвикат и разследване от страна на ФБР.

Други произведения, предоставени от Розалез са били продавани от Джулиан Вайсман, друг известен дилър на изкуство, който представяше художника Робърт Мадъруел, докато беше жив. Твърди се, че Розалез е доставила най-малко седем фалшиви произведения, представени като картини на Мадъруел, както и други, представени като творби на Марк Ротко и Вилем де Кунинг. Розалез, която отрича обвиненията срещу нея, е в ареста от м. месец, без право на гаранция.

Произведение на Полък
Произведение на Полък
Произведение , атрибуирано като Марк Ротко
Произведение , атрибуирано като Марк Ротко
Розалез
Розалез
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!