НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Реновираният Райксмузеум в Амстердам е подобрил значително холандската икономика (03.09.2013)

Райксмузеум в Амстердам посрещна милионния си посетител за тази година. По данни на специално направено проучване относно ефекта, който има новооткритият музей, Райксмузеум значително е допринесъл за благосъстоянието на холандската икономика.

В публикувания преди няколко дни доклад се посочва, че годишният принос  на Райксмузеум към икономиката на страната се е увеличил до € 235 милиона през 2013 г., като 80% от него е в резултат на значителното нарастване на приходи от посетителите. Освен това, реновацията на Райксмузеум има положителен принос и върху заетостта: по време на реновацията, музеят е предлагал средно по 2600 работни места всяка година, а след откриването на новите крила, тази цифра скача на 3700. Повече за реставрацията на музея може да прочетете тук.

Откриването на Райксмузеум допринася също и за повишаването на рейтинга на Амстердам по отношение на бизнеса и туризма в града, и има ключова роля за подобряването на културната репутация на Холандия (повече за музеите в Амстердам можете да прочетете тук.

Директорът на музея, Вим Пейбес, заяви: "Ясно е, че инвестицията в новия  Райксмузеум има значителни последици, които се простират отвъд стените на самата сграда. Тези резултати доказват, че вековната мъдрост на Джон Пол Гети гласяща, че изобразителното изкуство е най-добрата инвестиция, все още е напълно вярна".

Професор Тони Травърс, директор на център за изследвания при един от най-реномираните университети в света – Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE), заявява: "Международните изследвания показват, че големите музеи като Райксмузеум са ключов елемент в икономическото и социално благосъстояние на града, но те ​​правят много повече от това. От центрове като Лондон, Ню Йорк, Париж можем да съдим, че градовете се нуждаят от сериозни културни институции, като част от това, което предлагат на света. Амстердам, както и  другите големи европейски градове, трябва да бъде гъвкав и непрекъснато преоткриван, ако иска да продължи да привлича инвестиции, туризъм и творчески талант. Райксмузеум допринася по много различни начини за икономическото и културното бъдеще не само на Амстердам, но и на Холандия като цяло”.

Основан през 1798 г. като национален музей на Холандия, след 10-годишна реновация, възлизаща на  € 375 милиона, Райксмузеум отново отвори врати на 13 април тази година. Новият музей посрещна милионния си посетител на 23 август 2013 г. Повече за Райксмузеум можете да прочетете тук.

 

Интериор на музея
Интериор на музея
Интериор на музея
Интериор на музея
Нощна стража - един от шедьоврите на музея
Нощна стража - един от шедьоврите на музея
Откриването на музея
Откриването на музея
Райксмузеум
Райксмузеум
Райксмузеум
Райксмузеум
Райксмузеум
Райксмузеум
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!