НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят на компанията Louis Vuitton - Moet Hennessy ще отвори врати през пролетта на 2014 година и ще бъде разположен в Булонския лес (20.12.2013)

Музеят на компанията Louis Vuitton - Moett Hennessy ще отвори врати през пролетта на 2014 година. Това беше съобщено от милиардера Бернар Арно, президент на прочутата компания. Галерията е разположена в Булонския лес (Bois de Boulogne), в западната част на френската столица.

Новото арт пространство ще бъде наречено Louis Vuitton Foundation for Creation, а в съобщението се казва, че то ще стане платформа за изложби на известни и начинаещи художници от цял свят. 

Основната колекция на музея ще включва произведения, собственост на LVMH, както и на нейния президент, който заедно със своята съпруга Елен Арно от няколко години е неизменно сред десетте най-големи колекционери в света. Според някои източници, състоянието на Арно се изчислява на около 29 млрд. USD. Само след няколко месеца, посетителите на галерията ще могат да се насладят на шедьоври от Пабло Пикасо, Ив Клайн, Хенри Мур, Анди Уорхол, ще видят произведения на Жан-Мишел Баския, Джеф Кунс, Агнес Мартин и др. Директор на музея ще бъде Сюзан Паже, която в момента управлява Парижкия музей за модерно изкуство Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris.  

Строителството на Louis Vuitton Foundation for Creation започна през 2008 г. и е по проект на световноизвестния архитект Франк Гери, носител на престижната награда „Притцкер” за 1989 г. Според предварителните планове, музеят трябваше да бъде открит през 2012 г., но заради протести на обществена организация, защитаваща легендарния парк, през януари 2011 г. строителството беше преустановено. Противниците на музея твърдяха, че новата сграда не се вписва в околната среда, но през февруари тази година, след редица съдебни спорове, градските власти разрешиха да бъде продължено неговото изграждане. 

Музеят, чиято авангардна архитектура наподобява ветроход с издути платна, ще струва около 100 млн. EUR. За изграждането му са използвани най-нови технологии, някои от тях прилагани единствено в авиацията, а за стъкленото покритие, вдъхновено от прочутия палмариум на „Гран пале”, са използвани 3600 уникални панела.

.
.
.
.
.
.
.
.
Bernard Arnault
Bernard Arnault
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!