НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Новата фрийпорт зона за съхранение на изкуство в Люксембург съблазнява топ колекционери (04.11.2014)
Люксембург, който от години привлича инвеститори и бизнесмени със своята данъчна политика и конфиденциалност, сега вече се стреми да привлече и най-богатите хора в света. В града-държава вече отвори врати новата фрийпорт зона на Европа. В нея колекционери и инвеститори могат да съхраняват ценностите си, без да плащат мита или данъци върху продажбите.

Освен като място за съхранение и данъчно облекчение обаче, фрийпорт зоната на Люксембург привлича с това, че предлага широк спектър от услуги, сред които оценяване, каталогизиране, изложбени пространства, реставрация на произведения, експертна оценка, рамкиране, застраховка, митническа документация и т.н.

4-етажната сграда на „LE Freeport Luxembourg” бе построена за близо 2 години. Тя разполага с площ от 22,000 кв. м. за безмитно съхранение на арт творби и други ценности и e проектирана според най-новите стандарти и възможно най-ниското консумиране на енергия. Модерната сграда има най-високото ниво на сигурност на произведенията, като разполага с  50-см. метални врати, както и четири охладени  стаи, създадени, за да помещават 700,000 бутилки изискано и скъпо вино.

Инвестицията се оценява на близа 60 милиона евро. За улеснение на своите клиенти, фрийпортът се намира само на минути от международното летище на Люксембург, което е и един от най-големите карго центрове в Европа. В света вече има малък, но нарастващ брой на подобни центрове. Скоро ще отвори врати и най-големият фрийпорт, построен до този момент. Той ще се намира в Пекин. Прочетете повече за това тук. Други центрове, известни със своите фрийпорт зони за съхранение са Женева, Хонконг, Сингапур и др.

"Кризата от 2008 г. доведе до реално търсене за физически активи. Хората осъзнаха, че банките могат и да фалират, а заедно с тях да изчезнат и парите им. Това накара бизнесмените да започнат да инвестират в злато, но също и в изкуство”, споделя Тони Рейнард, директор на фрийпорта в Сингапур.

Всъщност, мажоритарен собственик на най-известните фрийпортове в света е един и същи човек – швейцарският бизнесмен Ив Бувие. Неговото семейство създава първия фрийпорт в Женева през 1854 г. Той е използван от топ колекционери, инвеститори и художници, за съхранение на частните им колекции и вече е напълно запълнен. След това, заедно с азиатска компания той отправя поглед към Сингапур където вече успешно развива своя бизнес. Най-новата инициатива на Бувие е именно фрийпорта в Люксембург. Той споделя пред Ройтерс: „Ние трябваше да се преместим в Люксембург, защото Женева е пълна. В Люксембург имаме летище, което приема карго. В Женева всичко трябваше да се движи по пътищата.”

Директорът на фрийпорта в Люксембург, Давид Аренд, сподели при откриването, че вече 60% от фрийпорта е запълнен, като в момента се водят преговори с голяма аукционна къща за провеждане на търгове в зоната, облагодетелствана от данъци. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!