НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България отваря врати (14.04.2015)
Днес отваря изложбата, определена като най-значимото събитие в културния календар на България - изложбата на тракийската култура в Лувъра - „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България” /«L’Epopée des rois thraces. Découvertes archéologiques еn Bulgarie»/. Тя ще бъде представена до 20 юли 2015 г. в залите на самостоятелното „крило Ришельо” в непосредствена близост до пирамидата.

В изложбата в най-посещавания световен музей ще бъдат представени 1629 експоната от България, 20 експоната от Лувъра и 11 други от културни институти, сред които са Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

За откриването на изложбата вчера в Париж пристигнаха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и министърът на културата Вежди Рашидов. Сред почетните гости са председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова, еврокомисар Кристалина Георгиева и певицата Силви Вартан.

Куратори от френска страна са д-р Александър Баралис от департамента за Гръцко, етруско и римско антично изкуство в Музея "Лувър" и д-р Негин Матийо, началник отдел в дирекция "Научни изследвания и колекции" в Лувъра.

Тракийското изкуство ще бъде показано този път по един неповторим начин, като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Централната част на изложбата ще показва царското погребение в могилата „Голямата Косматка” край Шипка, където се предполага, че е погребан виден тракийски владетел, а именно - прочутият Севт III, господарят на тракийския град Севтополис. Бронзовата глава на царя е уникален шедьовър на античната скулптура и е най-важния акцент на предстоящата експозиция. До нея ще бъдат представени шлемът с името на царя и неговите наколенници, разкошният златен венец, богато инкрустираните със злато меч и ножница, златна чаша, сребърна и бронзова кани, амфори за вино, златните апликации от конска амуниция, нишки от златотъкан килим, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, стригила, алабастрони, части от ризница и оръжия.

Наред с богатите и представителни гробни комплекси на тракийските знатни аристократи за пръв път ще се акцентира и върху градската култура. Ще бъдат представени два основни градски центъра от земите на Одрисите – градът при Ветрен, известен като емпорион Пистирос, търговски и занаятчийски център, обитаван от траки и гърци, и Севтополис – столицата на Севт ІІІ, пример за възприемането в Тракия на елинистическото градоустройство, архитектура и бит.

Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави.

.
.
.
.
.
.
.
.
Louvre
Louvre
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!