НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Молдовци и италианци откраднали платна на Рубенс от Верона (18.03.2016)
Полицията във Верона арестува всички участници в дръзката кражба на произведения на изкуството от известни майстори в музея Кастелвекио във Верона. През ноември миналата година само за десет минути злосторниците похитили 17 платна от Питър Паул, Рубенс, Тинторето, Ментени, Пизанело, Якопо Белини и Джовани Франческо Карото. Въпреки арестите, все още не са намерени 17-те платна.

Замесените в обира се оказали десет молдовци и трима италианци, въпреки че непосредствено в кражбата участвали само трима. „Това са професионалисти, които добре са познавали музея и са знаели какво трябва да вземат. Те са откраднали най-добрите експонати от нашата градска колекция.“, заяви кметът на Верона Флавио Тоси.
 
Смята се, че произведеният са били откраднати по поръчка на частен колекционер, като се има предвид трудността подобни произведения на такива известни художници да бъдат продадени. 
 
На 19 ноември в 19.30 ч. трима маскирани мъже нахлуват в сграда на музея от XIV, в момента когато охраната се сменя. Те издебват момента когато вече няма посетители в музея, но все още алармите не са задействани. Охраната, както и още един човек от персонала на музея са били завързани преди картините да бъдат откраднати. Прочетете повече за това тук

Полицията е открила, че охранителят на музея по време на обира бил свързан с похитителите и работел заедно с тях. Неговият брат живеел с гражданка от Молдова, която и убедила братята да се захванат с кражбата. Тя, също така играела ролята на посредник между възложителя и изпълнителя.
 
Сред откраднатите произведения са „Портрет на дама” от фламандския бароков художник Петер Паул Рубенс и „Портрет на мъж” от венециански художник Тинторето, както и произведения на Пизанело, Якопо Белини, Джовани Франческо Карото и Ханс де Йоде. 
 
Друга известна творба „Преобръщането на апостол Павел” от италиански ренесансов художник Джулио Личинио, е била сериозно повредена по време на обира, но след това – успешно реставрирана. 

Общата стойност на откраднатите картини се оценява на 15-20 млн. евро. Полицията предполага, че платната вече се намират на територията на Молдова, а също така, че вероятно не са увредени от действията на бандата. Във Верона се надяват, че скоро ще си върнат обратно откраднатото от музея.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!