НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Виртуалнитe художници заинтересуваха колекционерите (13.02.2018)
 Днес виртуалното изкуство е престанало да бъде интересно само за шепа програмисти и технократи. Художници като Пол Маккарти, Марина Абрамович и Джеф Кунс, започват да създават произведения във виртуална реалност (VR) и се появяват една след друга технологични стартиращи компании, предлагащи нова платформа за разпространение и продажба. Но с нарастващите приходи в тази област, има някои правни и етични въпроси, включително кой и как притежава такова изкуство, как да се защитят авторските права и кой има право да го показва публично и във виртуалното пространство.

В края на 2017 г. Лондонската фирма Acute Art стартира виртуална галерия с нова работа - "Дъга" от Олафур Елиасон, която имитира този природен феномен. Работата може да се види от тези, които плащат членство в галерията за $ 9.99 на месец или $ 29.99 годишно. Членовете използват свои VR очила.

Според главния технолог на Acute Art, Дадо Валентич, през следващите месеци на същата база ще бъдат представени произведения на Марина Абрамович, Джеф Кунс, Аниш Капур, Натали Дюрберг, Антъни Гормли и Мат Колишау. Някои от творбите, например "Дъга" на Елиасон са съвместна собственост на художниците и Acute Art. За датско-исландския художник, в чиято фабрика работят няколко програмисти, сътрудничеството е от съществено значение. "Искам да покажа креативността си на различни платформи, но в същото време тя трябва да е достъпна. Технологиите се развиват бързо и не искам да се ограничавам до едно решение ", казва Елиасон.

Във връзка с въпросите на авторското право, ситуацията може да бъде допълнително усложнена от факта, че работата по VR-продукти включва няколко специалиста, програмисти и дизайнери. Регистрацията на авторски права в кода може да бъде трудна и нежелателна за артистите. "Можете да регистрирате авторски права на изходния код на програмата като литературно произведение; в допълнение, създадената на базата на изходния код естетична форма е още един „слой“ от целия проект, чието авторско право може да се регистрира - обяснява Катрин Люис, адвокат от Ню Йорк, специалист по художествени произведения. - Въпреки това, някои разработчици не искат да се регистрират в Службата за авторското право, тъй като това прави техните кодове обществена информация, което по същество е еквивалентно на разкриването на професионална тайна ".

Набрала популярност на пазара и тазгодишното биенале във Венеция, фирмата Khora Contemporary производител на VR-продукти предлага различен модел на работа. Компанията в Копенхаген създава творби заедно с художници и галерии без да учавства в продажбите след това. Сред художниците, работещи по тази схема са Маккарти, Кристиан Леммер, Ерик Паркър и Ю Хун. Цените на техните произведения варират от $ 15 000 до $ 300 000 (творбата на Маккарти може да се види в Hauser & Wirth, Лондон), а производствените разходи варират от $ 15 000 до $ 50 000.

 

Пол Маккарти
Пол Маккарти
Пол Маккарти
Пол Маккарти
Пол Маккарти
Пол Маккарти
Пол Маккарти
Пол Маккарти
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!