НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дворецът Грютхюс в Брюж ще отвори врати след реставрация (21.05.2019)
 На 25 май първите посетители ще могат да посетят музейния комплекс, който включва двореца Грютхюс и църквата Дева Мария, в която се помещава известната статуя на Дева Мария с младенеца Христос, произведение на Микеланджело.

Разцветът на художествения живот в градове като Брюж, Брюксел, Гент и Мехелен през XV век се дължи до голяма степен на широката подкрепа на изкуството от бургундските херцози, по онова време владетели на този регион. Бургундия в началото на XIV - XV век става център на късната готическа придворно-рицарска художествена култура. Бургундският двор бил известен като един от най-богатите и най-добре изградените в Европа, а херцозите и техните антуражи стават покровители на напредналото френско-холандско изкуство. Един от тези клиенти е държавникът и филантроп Лодевайк ван Грютхюс, в чийто луксозен имот в Брюж е разположен музей със същото име и с богата колекция от декоративно изкуство.

В самата църква има много произведения на фламандските майстори от XV век, както и известната статуя на Дева Мария. В обновения музей посетителите ще могат да видят пресъздадените дворцови интериори от 15-ти век и да се запознаят с обширна експозиция, разказваща историята на Брюж от 1400-та до 1900-та година.

През уикенда на 25 и 26 май ще работи панаир с безплатна храна и напитки на реновирания площад пред двореца; музеят и църквата на Дева Мария също ще могат да бъдат посетени безплатно. Краят на петгодишната реставрация ще бъде отбелязана със забавления около музея: средновековни представления с разказвачи и занаятчийски работилници.

Мария с младенеца Христос,Микеланджело
Мария с младенеца Христос,Микеланджело
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!