НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Необитаемият гръцки остров Делос ще бъде населен със скулптури на Антъни Гормли (18.06.2019)
Проектът включва 25 скулптури, създадени от Гормли през последните две десетилетия и 4 нови обекта специално за мястото, които скулпторът е направил след като „открива“ острова през 2018 г.

Остров Делос, легендарното родно място на боговете близнаци - Аполон и Артемида, е един от най-важните религиозни центрове на древногръцкия свят, докато пренасочването на търговските пътища под управлението на римляните не довежда до неговото опустяване. През последните две хиляди години островът остава необитаем.

Носителят на премията „Търнър“, британският скулптор Антъни Гормли се заема отново да засели острова с площ от 3,3 квадратни метра. км. До края на октомври той възнамерява да постави в пещерите, театрите площадите и сред известните гигантски фалически скулптури 29 от неговите телоформи. Изложбата е посветена, както обяснява авторът на „човешкото в пространството и какво е да го запълним“.

Проектът включва 25 скулптури, създадени от Гормли през последните две десетилетия, и 4 нови специално създадени за острова. Може би той е първият художник, който след повече от едно хилядолетие създава нови произведения на изкуството за Делос.

„За мен е голяма чест да работя с място, където диалогът между природата и човечеството е започнал толкова отдавна“, казва Гормли. „Повече от фигуративните скулптури ще бъдат видими от морето по пътя към острова, а с приближаването, те ще стават все по-абстрактни“. Той нарича древните руини на Делос  „примитивни, но ефективни“ и казва, че това е „постмодернизъм 300 г. пр. Хр“.

Изложбата се нарича „Визия“. Тя е създадена по поръчка на гръцката нестопанска организация, основана от предприемача Димитрис Даскалопулос през 2013 г., под името „Neon“, която се занимава с подкрепата на съвременното изкуство. Управляващият директор на Neon Елина Кунтури и директорът на лондонската Whitechapel Gallery Ивона Блазвик са съкуратори на изложбата.

Делос е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Идеята на Антъни Гормли е първият проект от този вид на острова, който е получил единодушното одобрение от Археологическия съвет на Гърция и ефората на цикладските острови. Художникът, който е изучавал археология в университета в Кеймбридж, казва, че след като е предвидил увеличението на броя на туристите в Делос, за опазване на историческите паметници са взети съответните мерки. „Работим с много точни и съвестни археолози“, обяснява той. На всички места, където моите скулптури са в контакт с повърхностите на древни предмети, са положени защитни материали.

„Бушуващите ветрове“, възпети от древните поети, забавиха работата, а първоначалната инсталация приключи почти месец по-късно от планираното. „Наскоро имахме буря от седем бала,  вълни от три - четири метра се разбиваха в скулптура от серията „Друго време“, която инсталирахме в морето на северно на острова“ - казва Гормли.

Британския скулптор има богат опит с природни и градски пейзажи. Сред най-известните му творби са проекти като „Друго място”, „Ангел на Севера”, „Поле”.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!