НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Парламентът на Банкси ще бъде продаден на търг преди крайния срок за Brexit (17.09.2019)
 Унищожителното представяне от Банкси на Камарата на общините, сведено до събрание на парламентарни примати, ще излезе на публичен търг в Лондон за първи път в Сотбис, съвсем близо до Уестминстърския дворец. Изложбата ще продължи от 28 септември до 3 октомври, преди следващия насрочен „краен срок за Brexit“. С впечатляващите почти 4 метра, това е най-голямото известно платно на анонимния уличен художник, чиято креативност му осигури репутация на обществен критик.

Изложбата включваща Devolved Parliament (2009) ще бъде последвана от търг вечерта на 3 октомври, на който картината се очаква да се продаде за между 1,5-2 милиона паунда (1,8-2,46 милиона долара). Продажбата идва точно година, след като самият Банкси се намеси в търг на Сотбис, когато „Любимото произведение на нацията“ - "Момиче с балон" се самоунищожи, веднага след като чукът падна на 5 октомври 2018 г., за да се превърне в „Любов е в кошчето“ вероятно първото създадено произведение на изкуството по време на продажба на живо.

Роден и отгледан в Бристол през 1973 г., художникът-провокатор Банкси се превърна в международно явление заради дисидентския си стил, тъмен хумор и политически коментари за всички аспекти на съвременния живот - от европейската имиграционна криза, до изменението на климата, отношението бежанците и др. и наскоро Brexit и Европейският съюз.

Неговото творчество се вписва плътно във вековната история на политическата пародия - от представянето на Уилям Хогарт за противоречията, корупцията и хаоса от 18-ти век, до революционната животновъдна ферма на Джордж Оруел и политическите карикатуристи днес. По собствените думи на художника: „Изкуството трябва да успокоява разстроените и да нарушава комфорта“ (игра с думите на американския сатирик Финли Питър Дън, че задължението на един вестник е да „утеши страдащите и да изтръгне удобното.“)

Банкси представи за първи път Парламента преди десетилетие като част от своята новаторска изложба Banksy vs. Bristol Museum, която привлече над 300 000 посетители, за да се превърне в една от десетте най-посещавани изложби. Наскоро картината се върна в светлината на прожекторите отново за представяне в Бристол, за да отбележи първоначалната дата на Brexit - 29 март 2019. Художникът написа в Instagram: „Направих това преди десет години. Музеят в Бристол току-що го постави на показ, за ​​да отбележи деня на Brexit. „Смейте се сега, но един ден никой няма да бъде начело“.

Банкси припомня първата поява на шимпанзета в неговото произведение Laugh Now (2002), картина, която счупи рекорда на търг на художника през 2008 г. Тя показва редица маймуни, носещи престилки, с надпис „Смейте се сега, но един ден ние ще бъдем начело“. Оттогава мотивът се превърна в един от най-разпространените образи на Банкси.

Настоящият рекорд на търг за художника е $ 1,870 000, постигнат от Keep it Spotless в Ню Йорк на Сотбис през 2008 г.

Devolved Parliament (2009)
Devolved Parliament (2009)

"Момиче с балон"
„Любов е в кошчето“
„Любов е в кошчето“
Keep it Spotless
Keep it Spotless
Laugh Now
Laugh Now
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!