НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят за модерно изкуство в Париж промени визията си и стана по-достъпен (22.10.2019)
 След реконструкцията, сградата на музея в стил Арт Деко, се върна в първоначалния си вид и най-накрая стана достъпна за посетители с увреждания.

Музеят за модерно изкуство в Париж отвори след реконструкция, благодарение на която за първи път в своята история стана достъпен за посетители с увреждания. Колекцията на този общински музей, разположен в Пале де Токио, построен за Световната изложба за изкуство и технологии през 1937 г., включва около 15 хиляди произведения на модернизма и съвременното изкуство, включително монументалните стенописи на Раул Дъфи и Анри Матис.

Музеят отдавна работи за създаването на по-достъпна среда. Освен всичко друго, той се превърна в един от първите музеи във Франция, които използват жестомимичен език. Според директора на института Фабрис Ерго, основната задача на реконструкцията е да приведе пространствата, проектирани през 30-те години на миналия век, в съответствие със закона от 2005 г. за равни възможности и участие за хората с увреждания. Изпълнението на реновацията е на стойност 10 милиона евро и е поверено на парижкото бюро h2o архитекти.

Архитектите решиха да върнат частично сградата в първоначалния й вид в съответствие с плановете на техните предшественици Обер, Дастюг, Дондел и Виар. Най-сериозните промени засегнаха фоайето с шестметрови тавани. Част от стените бяха демонтирани, а прозорците бяха разширени, така че вътре да прониква повече слънчева светлина. В h2o казват, че са искали „да свържат отново музея с града“.

20 квадратни метра плочки са били премахнати от пода на фоайет, които са били положени през 70-те години. Сега посетителите, намиращи се на първия етаж, могат да видят подземните помещения, където има зали с постоянни експозиции, както и книжарница, библиотека и нов ресторант, който ще отвори врати напролет.

Ерго сподели, че новите асансьори, рампи и удобни коридори са обезпечели достъпа до залите на Дъфи и Матис, които преди са напомняли бункер. Планира се експозицията да бъде допълнена с нова карта за посетители със зрителни увреждания. Ретроспектива от 300 творби на френско-германския художник Ханс Хартунг (до 1 март 2020 г.) може да бъде видяна паралелно с изложбата на 80-годишния роден в Китай художник Пен Уан Ци (до 16 февруари 2020 г.), който наскоро подари на музея картината „Банкет“ (1981–2006 г.) ), върху която той работи четвърт век.

Раул Дъфи
Раул Дъфи
Раул Дъфи
Раул Дъфи
Анри Матис
Анри Матис
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!