НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ай Вейвей пуска работни якета: произведение на изкуството, което всеки може да си направи сам (18.02.2020)

След поканата на HORNBACH, китайският художник Ай Вейвей създаде произведение на изкуството, използвайки материали, които могат да бъдат намерени във всеки магазин тип „направи си сам“.

https://www.jazstock.com/women-s-watches/rose-gold-watches.html

„Направи си сам“ магазините и книжарници са сред любимите места на художника, защото обединяват майсторството и интелектуалната дейност. Полученото произведение е типично за Ай Вейвей: просто, директно и непретенциозно. И това демократизира изкуството, тъй като всеки може да създаде своя собствена съвременна скулптура в музеен формат с материали от магазина. Произведението представлява ясно становище в настоящата дискусия относно съвременния пазар на изкуството. Както Ай Вейвей казва: „Изкуството принадлежи на всички. Всеки може да бъде художник или има възможност или способност да прави изкуство.“

Работните якета са всъщност промишлени предпазни якета, свързани помежду си с циповете си. Извадени от първоначалната си функция, те се сливат в безформена мека скулптура. Ансамбълът от оранжеви якета е поставен върху конструкция направена от стоманени тръби или окачен на куки, завинтени в стената. Оранжевите якета със своите светлоотразителни ивици демонстрират сигурност и по този начин фундаменталната идея на нашето гражданско общество - част от очарованието за Ай Вейвей.

Централен мотив в творчеството на Ай Вейвей е концепцията за
ready made - индустриално произведен обект е предефиниран от художника като произведение на изкуството. Защитните якета (Safety Jackets Zipped the Other Way), следват този принцип. Ай не се интересува само от самия индустриален обект, но и от неговия монтаж. Монтажът може да унищожи първоначалното значение и да превърне обект в нещо ново и неочаквано.

Якетата (Safety Jackets Zipped the Other Way) са придружени от публикация, която е едновременно ръководство и художествена книга - с изявление на Ай Вейвей и диалог, в който Ханс Улрих Обрист, художествен ръководител на галерия
Serpentine, задава на художника въпроси за работата му и неговата художествена практика. Сертификатът, който може лесно да се отдели от ръководството и да бъде поставен в рамка, удостоверява автентичността на всяко произведение на изкуството.

Инструкциите за сглобяването и сертификатът могат да бъдат поръчани като книга или изтеглени онлайн на www.hornbach.de/aiweiwei.

Ай Вейвей
Китайският художник е роден в Пекин през 1957 г. като син на известния китайски поет Ай Цинг и посещава Пекинската филмова академия, преди да се премести в Ню Йорк през 1981 г. Той се завърна в Китай през 1993 г., където остана повече от 20 години и се съсредоточи върху творчески дейности. През 2015 г. Ай се премества в Берлин, където преподава като гостуващ професор в Берлинския университет по изкуствата. В допълнение към художествената си дейност Ай е международно признат за работата си като архитект, куратор, режисьор и фотограф. Той получи, наред с други, наградата за високи постижения в изкуството (2013) от Асоциацията на оценителите на Америка (Appraisers Association) и редовно се появява в списъка на Power 100 на 100-те най-влиятелни хора в света на съвременното изкуство. В момента живее в Кеймбридж, Англия, и има студио в Берлин.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!