НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художественото наследство на един от най-големите новатори в модерното изкуство – Марсел Дюшан ще бъде показано в Швеция (10.03.2011)

На 19 март в Музея за модерно и съвременно изкуство в гр.Малмьо, Швеция, ще бъдат представени 14 от най-известните и значими произведения на френския художник- Марсел Дюшан.

Музеят за модерно и съвременно изкуство в гр.Малмьо, Швеция, е сред водещите музеи в Европа. Той притежава изключително богата музейна колекция с висок международен авторитет. Във фонда на музея се намира и една от най-добрите сбирки от творби на Марсел Дюшан (1887-1968), един от големите новатори в модерното изкуство.

Творчеството на френския художник  най-често се свързва със сюрреализма и дадаизма. Художественото му наследство, обаче надхвърля границите на тези направления и предопределя развитието на изкуството до ден днешен.

Дюшан променя хода на историята на изкуството, превръщайки художествената творба от естетически в концептуален обект.

Иновативният художник става известен по цял свят със своите readymade обекти. Те представляват предмети от всекидневието, които обаче са извадени от битовия си контекст и по този начин биват концептуално пресътворени.

Първият от тези readymade обекти, които Дюшан прави, е известното „Велосипедно колело”. То е показано пред публика през 1913г. Следват „Поставка за бутилки” от 1914г. и една от най-известните му творби „Фонтан”, представена през 1917г. Именно „Фонтан”-а на Марсел Дюшан е обявен за най-значимото художествено произведение на 20 век.

В readymade творбите на Дюшан обектът е важен, до толкова доколкото той носи определени идейни значения. Не е важна направата на дадено произведение, а неговата концептуална стойност. Творческият жест не се изразява вече в удара на четката върху платното, а в мисълта, която движи ръката на твореца.

За пръв път в историята на изкуството Марсел Дющан се осмелява да оспори материалната същност на художествената творба. И той не спира до тук, а променя и ролята на художника в творческия акт. Той става творец на идеи, а не на материални продукти.

Изключително новаторските творчески концепции на Марсел Дюшан променят хода на историята на изкуството. Влиянието му върху съвременното изкуство е огромно.

Куратор на изложбата, която представя творчеството на Марсел Дюшан пред шведска публика,  е Магнус Дженснер.

Експозицията може да бъде видяна до 11 септември 2011г. в Музея за модерно и съвременно изкуство в гр.Малмьо (Moderna Museet Malmö), Швеция.

 

 

 

 

Duchamp
Duchamp
Fountain 1917
Fountain 1917
Bottle Rack 1914
Bottle Rack 1914
Duchamp - Parody of the Mona Lisa adds a goatee and moustache.
Duchamp - Parody of the Mona Lisa adds a goatee and moustache.
Chess
Chess
Malmo
Malmo
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!