НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Създателят на движението „Арте повера” – Микеланджело Пистолето, ще представи своите най-нови произведения в “Serpentine Gallery” (11.07.2011)

Един от най-влиятелните творци от втората половина на ХХ век, който e деeн и до ден днешен – Микеланджело Пистолето, ще представи своя самостоятелна изложба в лондонската галерия “Serpentine Gallery”. Тя ще бъде открита на 12-ти юли и ще може да бъде посетена до 17-ти септември 2011 г.

Роден в Италия, Микеланджело Пистолето става една от водещите фигури в развитието както на концептуалното изкуство, така и на минимъл арта. През 50-те години той започва своята кариера на живописец, като през 60-те години се радва на общото одобрение на критиката за серията си произведения „Огледални картини”. Тези произведения скъсват с идеята за традиционна фигуративна живопис, като образът на зрителя се превръща в част от произведението, сливайки изкуството с живота.

През 1965г. Пистолето създава своята серия „Минусови обекти” – скулптурни произведения, които изследват трансформирането на обекта в произведение на изкуството, посредством идеите,  които изразяват. Това е един своеобразен бунт срещу доминиращата система на изкуството, отбелязваща „раждането” на Арте повера (бедно изкуство). Минусовите обекти са нерепрезентиращи, противно на разбирането за произведение на изкуството като пазарен артикул, като в случая са съставени от „бедни материали”. „Това са обекти, чрез които се освобождавам от нещо – не изграждащи, а освобождаващи (...) не плюсове, а минуси.”определя Микеланджело Пистолето своите произведения.

През следващите години Пистолето започва да работи извън галерийните пространства, създавайки това, което днес наричаме „креативно сътрудничество”, работейки съвместно с различни артисти, музиканти, продуценти, интелектуалци, поети и хора, представители на различни слоеве на обществото. Тези произведения биха могли най-точно да се определят като „тотално произведение на изкуството” (Gesamtkunstwerk). Той съчетава своите студийни практики, с материална форма, изобразително пространство и театрални жестове.

За изложбата в “Serpentine Gallery” Пистолето ще създаде нова „site-speсific” инсталация, използвайки форма, към която често се завръща – лабиринта. Изложбата ще въвежда посетителите в галерията, като им открива скрити инсталации и скулптури.

Произведенията манипулират представата на зрителя за пространство, като самите те се превръщат в съществена част от произведението. По този начин Пистолето се опитва да накара посетителя не само да открие скритите инсталации, но и да погледне през нови очи на самия себе си.

Италианският артист е носител на множество престижни призове, като наградата от Венецианското биенале от 2003 г., връчена за цялостното му постижение в изкуството.

Michelangelo Pistoletto
Michelangelo Pistoletto
Michelangelo Pistoletto  /2/
Michelangelo Pistoletto /2/
Michelangelo Pistoletto - Labirinto e Grande Pozzo, 1969–2008
Michelangelo Pistoletto - Labirinto e Grande Pozzo, 1969–2008
Michelangelo Pistoletto - Pozzo (Well), 1965
Michelangelo Pistoletto - Pozzo (Well), 1965
Michelangelo Pistoletto - Trans Border Trans Limit Trans Gression
Michelangelo Pistoletto - Trans Border Trans Limit Trans Gression
Michelangelo Pistoletto -The Cubic Meter of Infinity in a Mirroring Cube, 1966–2007
Michelangelo Pistoletto -The Cubic Meter of Infinity in a Mirroring Cube, 1966–2007
Michelangelo Pistoletto-Through the Fence
Michelangelo Pistoletto-Through the Fence
Michelangelo Pistoletto-Venus of the Rags
Michelangelo Pistoletto-Venus of the Rags
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!