НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Почина знаменитият британски художник Лусиан Фройд (25.07.2011)

Лусиан Фройд - един от най-награждаваните, най-обичаните и най-скъпопродаваните художници от втората половина на ХХ век, почина в сряда /20 юли/ в дома си в Лондон. Британският художник се спомина на 88-годишна възраст спокойно в съня си, съобщава в. „Гардиън”. Лусиан Фройд е роден на 8 декември 1922 година в Берлин. Баща му е архитектът Ернст Фройд – най-малкият син на психотерапевта и основател на психоанализата Зигмунд Фройд. От 10-годишен Лусиан живее във Великобритания, като през 1939 г. получава и гражданство.

Експертите определят Лусиан Фройд като един от най-великите художници на ХХ век. Фройд е известен предимно с реалистичните си портрети, а ранните му творби са изпълнени по-скоро в сюрреалистичен маниер. През последните години картините му ставаха все по-популярни на световния пазар на изкуството. Международни аукциони регистрираха рекордни продажби на негови творби. През 2008 г. негова актова картина беше продадена за над 33 млн. долара – това е рекордна цена за произведение на жив художник.  „Жизнеността на голите му тела - ключовите сюжети в творчеството на Фройд, стиловият интензитет, портретите на негови близки и приятели гарантират на Лусиан Фройд уникално място в пантеона на изкуството на втората половина на ХХ век", казва Никълъс Серота, директор на един от най-известните музеи в света – лондонския  „Тейт".

Арт-критикът на Observer Уилям Фийвър, който познава Фройд от повече от 40 години, казва, че той е успял да върне портретния жанр към прилягащите му висини. „Той казваше, че всичко, което рисува, е автобиографично или автопортрет. Беше забавен, импулсивен артист", споделя арт-критикът. Според Фийвър Фройд е оставил и няколко недовършени картини: „Той обичаше да си има поне по две платна едновременно в случай, че изгуби „вдъхновението" за едната".

„Разбрах за кончината му снощи в Twitter и се разплах", разказва Сю Тили, която е една от музите на Фройд и е позирала за едно от прочутите му платна - Benefits Supervisor Sleeping. „Не съм го виждала от дълго време, в момента не беше близък приятел, но Лусиан значеше много за мен", твърди тя и допълва, че докато му е позирала, е прекарвала чудесни моменти.

„В компания той бе приятен, мил, топъл с хората. Живееше, за да рисува и рисува до последния си ден, умишлено странящ от шума на арт-живота", разказва за него близкият му приятел Уилям Аквавела, цитиран от ВВС.

Benefits Supervisor Sleeping - Картина на Лусиан Фройд, продадена за 33.6 млн. долара
Benefits Supervisor Sleeping - Картина на Лусиан Фройд, продадена за 33.6 млн. долара
Лусиан Фройд  - Self-Portrait with a Black Eye
Лусиан Фройд - Self-Portrait with a Black Eye
Лусиан Фройд - Автопортрет ,1965
Лусиан Фройд - Автопортрет ,1965
Лусиан Фройд - Автопортрет, 1965
Лусиан Фройд - Автопортрет, 1965
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!