НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Три уникални изложби ще бъдат организирани в София по време на ХХІІ-я Международен конгрес за византийски изследвания „Византия без граници” (08.08.2011)

Три изложби, посветени на Византия, ще бъдат организирани в София по време на 22-я Международен конгрес за византийски изследвания, който стартира в столицата на 22 август. София за първи път е домакин на конференция по византология с такъв мащаб от 1934 г. досега.  Министерството на културата ще осигури общо 100 хиляди лева за трите изложби, посветени на Византия, и ще финансира заключителната вечер на събитието в Националния исторически музей.
В криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” ще бъде подредена експозицията „Средновековно православно изкуство от българските музеи и колекции”, която показва икони и стенописи във византийски стил.
Националната галерия за чуждестранно изкуство организира изложбата „Сиянието на Византия. Украсени гръцки ръкописи от Балканите VІ – ХVІІІ в.” С финансиране от Министерство на културата ще бъде изработен и уникален каталог на експозицията. Археологическият музей към БАН ще покаже византийските паметници и антики от българските земи в изложбата „България във византийския свят”.

Участие в ХХІІ-я  Международен конгрес по византийски изследвания, който ще се проведе от 22 до 27 август в София, са заявили 1170 души от 46 държави. Конгресът ще се проведе в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Основната му тема “Византия без граници” цели да разкрие мястото и ролята на хилядолетната империя и свързания с нея средновековен свят, както в миналото, така и в съвремието. Кандидатурата на нашата страна за домакинство на конгреса е спечелена в конкуренция с други страни в региона, а домакини на предишните два конгреса са били Лондон /2006 г./ и Париж /2001 г./.

Сред съпътстващите събития са изложбите „Традиция и съвременност” в галерия „Райко Алексиев”, „Послание от вековете. Църкви и манастири от Балканите” Софийска градска художествена галерия и „Църкви и манастири от Балканите” в Национална художествена галерия.

По разпореждане на министър Вежди Рашидов всички звена в сферата на музейната дейност и галериите оказват цялостна подкрепа на подготовката на конгреса по византийски изследвания.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!