НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят на модерното изкуство – MoMA, в Ню Йорк представя най-голямата и пълна колекция от творби на Вилем де Кунинг – един от бащите на абстрактния експресионизъм (29.09.2011)

В Музея на модерното изкуство MoMA, в Ню Йорк беше открита изложбата de Kooning: A Retrospective,  посветена на световноизвестния холандски художник и скулптор Вилем де Кунинг. Това е най-голямата и пълна експозиция от произведения на твореца, считан за един от водещите представители на американското направление - „абстрактен експресионизъм”.

Изложбата в MoMA предлага уникалната възможност да се проследи развитието на художника за период от седемдесет години, като се започне от неговите академични работи, създадени в Холандия преди да отпътува през 1926 г. за САЩ, и се стигне до неговата изчистена абстрактна живопис от края на 80-те. В музея,  разположени на всичките шест етажа, са изложени около 200 картини, рисунки и скулптури на Де Кунинг, собственост на различни обществени и частни колекции. Според оценката на агенция Bloomberg, приблизителната стойност на показаните творби е около 3 млрд. USD. Концепцията на de Kooning: A Retrospective е дело на Джон Елдерфилд – главен куратор на музея.

Целта на изложбата е да се преосмисли наследството на големия майстор и в хронологичен ред да се проследят постоянните му експерименти в пределите на абстрактния експресионизъм.

Специално място в изложбата заема прочутата серия „Жени”, създадена в периода 1951-1953 г. Сред петте представени творби е и известната „Жена I, от колекцията на MoMA. През 2006 г. американският колекционер Дейвид Гефън продава платното „Жена III”  от тази поредица на милиардера Стивън Коен за 137.5 млн. USD и така картината  стана втората най-скъпа в света.

Експозицията представя и двете, може би най-известни, негови картини - „Розови ангели” /1945/  и „Разкопки” /1950/. Публиката ще види още фигуративни платна от 40-те, изключителните черно-бели серии, рисувани през 1948 и 1949-а, градски абстракции от средата на 50-те и отново образци на фигуративната живопис, но след завръщането на художника към този тип живопис през 60-те.

В изложбата съжителстват творби от най-добрите, представителни периоди от живописта на Де Кунинг с картини, които артистът създава в последните години от живота си, когато последиците от алкохолизма и болестта на Алцхаймер затрудняват изключително много работата му. Според Елдерфилд, тези образци неоснователно са били смятани за второстепенни и сега той ги представя без никакви предубеждения.

Експозицията de Kooning: A Retrospective ще остане в изложбените зали на MoMA, Ню Йорк,  до 9 януари 2012 г.

de Kooning
de Kooning
de Kooning - Excavation,  1950
de Kooning - Excavation, 1950
de Kooning - Pink Angels, 1945
de Kooning - Pink Angels, 1945
de Kooning - Woman V, (1952-53)
de Kooning - Woman V, (1952-53)
John Elderfield, the Museum of Modern Art chief curator
John Elderfield, the Museum of Modern Art chief curator
de Kooning as a sculptor - Seated Woman on a Bench, bronze of 1972 (cast 1976), in the Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
de Kooning as a sculptor - Seated Woman on a Bench, bronze of 1972 (cast 1976), in the Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!