НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Тейт Модърн” ще представи изложбата „Герхард Рихтер: Панорама” в чест на 80-ия юбилей на прочутия германски художник (06.10.2011)

За днес е насрочено откриването на водещата есенна изложба в галерия „Тейт Модърн” в Лондон. Тя е посветена на творчеството на един най-прочутите германски художници, работещи и днес – Герхард Рихтер.   Проследявайки почти пет десетилетия от неговия живот, изложбата ще ознаменува и неговия 80-годишен юбилей. Тя ще може да бъде разгледана от посетилите британската столица в периода 6-ти октомври – 11-ти януари 2012 г.

Куратори на ретроспективната изложба е самият директор на „Тейт Модърн” – известният Николас Серота, съвместно с асистент-куратора в галерията – Ейми Диксън. След това изложбата ще бъде представена в „Neue Nationalgalerie” в Берлин и в центъра „Помпиду” в Париж.

Експозицията „Панорама” ще разгледа отблизо най-значимите моменти в живота на немския художник. Той е роден през 1932 г. в Дрезден и завършва художественото си образование в Източна Германия. Малко преди издигането на Берлинската стена през 1961 г., той избягва в Западна Германия. Там работи съвместно с други немски художници, измежду които е и Зигмар Полке. Всички те биват повлияни от американския поп арт, който е представен на изложба в града.  Рихтер изгражда свой образен език, който остава силно разпознаваем и до ден днешен. Използвайки спецификата на фотографското изображение, той създава замъглени картини, които се отъждествяват със спомена, който съзнанието запазва за дадено събитие – неясен, замъглен, предаващ предимно чувства и емоции.  По-късно той започва да създава и огромни абстрактни произведения, в които по същия начин „размива” цветовете.

През своята дълга кариера Герхард Рихтер използва различни медиуми и техники, за да изрази идеите си. В този смисъл изложбата се стреми да покрие целия диапазон от неговата творческа работа. В нея ще бъдат включени реалистични картини, създадени по фотографии, многоцветни абстракции, портрети, пейзажи и произведения на историческа тематика. Също така в изложбата ще могат да бъдат разгледани и стъклени конструкции, които той създава през 60-те, 70-те и миналото десетилетие,  както и огледални произведения, с които експериментира от началото на 80-те.

Герхард Рихтер е един от първите германски художници, които са  афектирани от националсоциализма, създавайки серия от портрети на хора, които са били членове и жертви на Нацистката партия. През 80-те години той създава серия картини, посветени на живота и смъртта на  четирима от членовете на Фракция Червена армия – лява германска групировка, отговорна за множество убийства и отвличания през 70-те. Произведенията носят заглавието „18 октомври 1977” – именно на тази дата са намерени телата на основателите на фракцията, в килиите, където излежавали присъдата си. Въпреки, че официалната версия за смъртта на офицерите от фракцията била „самоубийство”, имало слух, че всъщност те са били умъртвени от германската полиция. Рихтер пресъздава събитието чрез серия от черно-бели замъглени образи. По този начин той се надява, че ще допринесе за по-ясното разбиране на случая –  такъв, какъвто всъщност е бил.  На изложбата ще бъдат представени и други произведения на Рихтер, отразяващи исторически събития.

Освен тези световноизвестни шедьоври на Герхард Рихтер, ще бъдат представени и рядко показвани произведения като „Алпи” от 1968 г. Посетителите ще могат да видят и триптиха „Свещ”, както и серия от портрети на Рихтер, сред които е представен и този на неговата жена, слизаща гола по стълбите – препратка към едноименното произведение на Марсел Дюшан.

Изложбата ще бъде придружена от нов цялостен каталог, посветен на мащабната ретроспектива.

Герхард Рихтер - 18 октомври 1977
Герхард Рихтер - 18 октомври 1977
Герхард Рихтер - 4096 цвята
Герхард Рихтер - 4096 цвята
Герхард Рихтер - Бети
Герхард Рихтер - Бети
Герхард Рихтер - Елла
Герхард Рихтер - Елла
Герхард Рихтер - Свещ
Герхард Рихтер - Свещ
Герхард Рихтер - Септември 2005
Герхард Рихтер - Септември 2005
Герхард Рихтер - Четяща
Герхард Рихтер - Четяща
Николас Серота пред произведение на Герхард Рихтер
Николас Серота пред произведение на Герхард Рихтер
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!