Основни данни
Вадим Лазаркевич (1895 - 1963)


Вадим Вадимов Лазаркевич е художник, илюстратор.

Лазаркевич е живял и творил в България през втората половината от живота си. Утвърждава се като един от най-популярните за времето си илюстратори на детска литература в страната.

Роден е през 1895 г. в Kиевскa област в семейството на артилерийския поручик Вадим Константинович и Екатерина Петровна, музикантка по образование. По думите на художника, той наследил дарбата от майка си, която много обичала да рисува цветя, птици и домашни животни. Художeственото си образование получава в Художественото училище при Петербургската художествена Академия (1913-1915 г.), като ученик на Я. Голдблат.

От 1920 г. работи в България като илюстратор на детска литература, списания и книги за възрастни, към издтелство "Хемус".
Допринася за художественото офорление на популярните детски списания "Светулка", "Детска радост" и "Детски живот".

С голямо майсторство илюстрира мнoro детски книги от почти всички български автори, от световноизвестни чужди писатели - В. Хауф, Х. Андерсен, Р. Киплинг, М. Рид. А. Пущкин, Х. Сенкевич и др., Сборници с приказки на народите.

Лазаркевич е един от най-популярните български илюстратори: илюстрира "Чик-Чирик","Косе Босе" и др. от Ран Боснлек, "Звъчета" от Д. Габе, "Маскираната лисица" от Св. Минков, "Сватбата на Червенушко.", "Петльо и Лиса" и др. от Ел. Пелин, ,,Когато бях малък" от Д. Немиров, "Комар и Мецана" и др. от Aс. Разцветников, „Юнак заю” от Вл. Русалиев, "Пролетиа разходка" от Е. Станев и мн. др.

Между 1940-1943 г. работи и литографии с битов и политически характер -"Диверсант", "Новиии за Сталинград", "Софийски пазар" и др.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!