Основни данни
Борислав Стоев (р. 1927)


Борислав Стоев е български художник – график и илюстратор.
Борислав Стоев е сред първите наши графици, които създават цветни литографии. Той е сред най-популярните наши илюстратори по света, търсен от издателства в Япония, Германия и Португалия.

Борислав Владимиров СТОЕВ е роден 21 септември 1927 в София. През 1953 завършва Илюстрация при проф. Илия Бешков във ВИИИ "Николай Павлович" /НХА/. От 1970 до 1980 работи като главен художник на изд. "Български художник".
От 1988 е професор по Илюстрация във ВИИИ "Николай Павлович". Работи в областта на детската илюстрация и кавалетната графика.
От 1953 г. участва в ОХИ. Реди десетки самостоятелни изложби в страната и в чужбина: Виена (1980), Париж (1984), Адис Абеба (1988), Братислава (1989). Негови творби има в НХГ, СГХГ и галерии в страната, както и в частни колекционери. Участва в международни биеналета на графиката: Лугано, Любляна, Краков, Фредерикстат (Норвегия), Сао Паулу и др.
Прави илюстрации за детски книги в Япония, Германия и Португалия.
Монументални творби:
"Българското възраждане и борбата за освобождение" (многофигурен релеф в съавторство с Д. Вайков), стенописи в сградата на СБП, София, стъклописи в ОБНС във Велико Търново.
Председател на СБХ, носител на много награди.
Награди: орден "Народна република България" ІІ степен (1987)
орден "Св. Св. Кирил и Методий" 1 ст. (1970).

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!