Основни данни
Емил Попов (1951)


Емил Попов

Емил Попов е сред най-изявените български скулптори. Пластиките му, често изобразяващи различни животни, носят една праисторическа недооформеност и следи от пръстите на своя създател. Бронзът омеква като пластелин в ръцете му. Произведенията му съчетават съвременни пластични решения със страховете и митичните представи на прачовека за света и неговия създател.
Емил Попов е роден през 1951 в Кюстендил. Завълшил е Скулптура през 1975 в Националната художествена академия. От 1992 е професор, а след 2000 г. завежда кадедра Скулптура в академията.
Работи в ателието си в Перник.
Пластики на Емил Попов има в колекцията на Хуго Вутен както и в много частни колекции в света. Правил е самостоятелни изложби в Германия, Белгия, Швейцария и у нас, участия в международните симпозиуми за скулптура в Бургас, в Линдабраун и Виена (Австрия), в Катцов (Германия), в Сепре (Швейцария), в Нагутане (Индия), в Кобе (Япония), както и в международните прояви, организирани в Илинденци, Перник, Смолян и Пловдив.
Носител е наградите на СБХ за скулптура на името на Андрей Николов, на Иван Лазаров и на Илия Бешков.
 

 

Снимка Галерия "Ракурси"

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!