Основни данни
Антъни Гормли (1950-)


Антъни Гормли

Антъни Гормли е английски скулптор и автор на инсталации.  Tворбата  му   „Северният ангел”   е едно от популярните скулптурни произведения в съвременното английско изкуство и е сред емблематичните прояви на днешната английска култура.
Антъни Марк Дейвид Гормли е роден на 30 август 1950 г. Той е най-малкия от седемте деца, родени от майка с немски корен и баща ирландец. Те са заможно семейство от Дюсбъри Мур, Западен Йоркшир.
Гормли получава богато и разнородно образование, насочено към това да опознае своята и други култури, да предприеме пътуване в Индия; интересува се от будизма... Учи в Централния колеж за изкуство и дизайн „Св. Мартин” и колежа Голдсмит в Лондон и завършва обучението си с следдипломна квалификация между 1977 и 1979 години в художествената школа „Слейд” и Университетския колеж в Лондон.
Методът на работа при скулптора се базира върху отливане на своето тяло и елементи от него. Така художникът използва тялото си като предмет на търсенията си, но смисълът на новаторската употреба на тези форми е, че художникът ги преосмисля като предмети за паметта и трансформацията на времето, изследва фигурата като форма на отношение между индивида с колектива. Ефектните състояния на човека в изкуството на Гормли се реализират в силно аплодираните мащабни инсталации като Критична маса (1995), Разпределение (1997 г.), Австралийска среда (2002), Доминантно поле (2003 г.), На друго място (2005), Сляпа светлина (2007 г.).
Достига до широка популярност и е имал самостоятелни или е участвал в групови изложби в Европа, Скандинавия, Америка, Япония и Австралия. Неговите скулптури са придобити от множество обществени и частни колекции по целия свят. През 1994 г. той е удостоен с престижната награда „Търнър”, а през 1999 печели наградата за визуални изкуства South Bank. През 1997 г. Гормли е награден с ордена на Британската империя за заслугите си към скулптурата, а през 2003 г. той получава титлата академик. През 2007 г. е удостоен с награда за скулптура на името на Бернхард Хейлингер. Гормли продължава да изпълнява своите функции като почетен член на Кралския институт на британските архитекти , колежа Тринити в Кембридж и Исус колидж, Кеймбридж , и длъжностите му в управителните съвети на Британския музей и Балтийски център за съвременно изкуство.
Антъни Гормли е творец, който през последните две и половина десетилетия реабилитира и възроди интереса към човешката форма в скулптурата. Това той прави чрез радикално изследване на тялото като място на паметта и трансформацията. "Аз съм от онези художници, които се интересуват от тялото", казва той, "защото това е мястото, в което емоциите са най-пряко регистрирани.
Творбата му „Ангел на Севера” (1995/98) е една от неговите най-прочути произведения, повратна точка в съвременното британско изкуство. "Скулптурата е акт на вярата в живота, в неговата последователност", коментира Гормли.
Творчеството на Гормли развива редица проблеми – например за участието в проектите му на още автори, дори обикновени хора. Така например в творбата „Азиатско поле” от 2003 г. има 210000 елемента, които са дело на 350 души от всички възрасти от едно село, североизточно от град Гуанджоу в Южен Китай.
Гормли поставя фигурите си на различни места и това предизвиква различно, понякога драматично усещане. Полицията в редица случаи се е опитвала да убеди нюйоркчани или лондончани, че съществата пуснати на покривите от Гормли, не са живи хора, склонни към самоубийство.
Пазят се редица вестникарски съобщения, като - нюйоркската полиция излезе с декларация веднага когато 31 фигури на хора щяха да бъдат монтирани около Медисън Скуеър Парк, в долната част на Манхатън. Така полицията се е опитвала да предотврати взрива от спешни повиквания, подобни на тези, направени след изложението в Лондон през 2007 година.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!