Основни данни
Борис Денев (1883-1969)


Борис Денев

Борис ДЕНЕВ (1883-1970) е художник, живописец.

Борис Денев е сред търсените на пазара наши живописци.  През годините на социализма Борис ДЕНЕВ преживява тежки моменти и му е забранено да напуска телието си. Любетят на пейзажа продължава да рисува използвайки за вдъхновението картината, която вижда през своя прозорец.  Баща е на художничката Славка Денева.

Неговите пейзажи и фигурални композиции наскоро бяха преоткрити от българските колекционери.

Борис ДЕНЕВ Чоканов е роден през 1883 г.

Борис ДЕНЕВ започва да твори първоначално като  самоук художник. През 1909 г. с първата си самостоятелна изложба. Специализира 1909 – 1914 г. живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк. От 1914 до 1935 г. е военен художник в София. През 1920те години работи известно време в Италия. През 1945 г. е изправен пред Народния съд заедно със Сирак Скитник, Александър Божинов, Никола Танев.

Баща е на художничката Славка Денева (1929-1984). И двамата не се вписват в канона на соцреализма.Борис Денев е изключен от СБХ и принуден да не напуска дома си на ул. "Шипка" в столицата.  Въпреки това и Борис и Славка Деневи завещават цялото си имущество и своите картини на България. Едва 10 години след смъртта на Борис Денев наследникът СБХ прави изложба на своя дарител.

В изкуството на Борис Денев преобладава пейзажът, но той е автор и на портрети и фигурални композиции.

През 1993 г. е създаден фонд "Поддържане на изкуството в България" (различен от Дружеството за поддържане на изкуството в България), който реставрира над 300 творби и показва постоянна експозиция на Славка и Борис Деневи на ул. "Шипка" 18. През 1999 г. се учредяват наградите "Борис Денев" и "Славка Денева", които се връчват на две години.

Деневи предоставят апартамента си на ул."Шипка"18 за студенти на Академията,но волята им на дарители е погазена.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!