Основни данни
Мария Столарова (1925)


Мария Столарова

Мария Столарова е български художник, живописец.


Наричана Гранд дамата на българската живопис от нейните съвременници, Мария Столярова е известна преди всичко с нейните индустриални пейзажи и картини, изобразяващи цветя. Тя търси опростените монолитни форми на заводските комини и ги подрежда в перфектна цветна композиция.


Мария СТОЛАРОВА Калчева е родена на 1 октомври 1925 във Варна. Завършва Живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов.
Тя е сред първите жени у нас, които се насочват към индустриялния пейзаж. Предприема обиколка на заводите у нас и създава серия от творби, които впечатляват с простота и монолитността си. В портретите търси вътрешното състояние на модела, което умело комбинира с физическата прилика. Така тя се стреми да улови личността на човека. До голяма степен нейните картини с цветя също са наричани „портрети” /на цветя/ тъй като в тях тя подрежда не само композиционно и цветове своите модели, но и намира вътрешна хармония и музика във всяко от тях.
През 2006 Мария Столарова прави голяма ретроспективна изложба в столичната галерия Райко Алексиев. През 2009 подрежда „Портрети на цветя” в галерия Леседра.
Има зад гърба си над 30 самостоятелни изложби и десетки участия в наши експозиции в чужбина.

Виж още - Портрети на цветя на Мария Столарова в галерия Леседра


Източници – СБХ, галерия „Леседра”, в. „Новинар” Май 2006 Дочка Кисьова-Гогова.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!