Основни данни
Бочо Донев (1904-1969)


Бочо Донев

Бочо ДОНЕВ (1904-1969) е български художник живописец.

Бочо Донев е художник с реалистично живописно виждане. Рисува  пейзажи и битови композици със социална насоченост. . Работил и в областта на приложното изкуство. Внедрява образци в текстила, пирографията, керамиката и др.

Бочо ДОНЕВ е роден на 30 Май 1904 г. в с. Орешак, Ловешки окръг, умира на 11 Ноември 1969 г. в гр. Троян.

1923 - 1928 г. Учи живопис в Държавната художествена академия в София при проф. Димитър Гюдженов.

1935 - 1936 г. Специализира в Полша във Варшавския институт за изобразително изкусво. Освен това учи графика при професорите Скочилас и Червински. Черпи вдъхновение от музеите в Полша, Чехословакия, Унгария, Румъния, Югославия.

1929 - 1944 г. е гимназиален учител в гр. Троян.

Бочо Донев участва в повече от 30 колективни изложби, реди 15 самостоятелни изложби в различни градове на страната. Взел участие в много ОХИ на СБХ и в наши експозиции в бившите соц републики ите Югославия, Чехословакия, ГДР и други.

Картини на Бочо ДОНЕВ се намират в НХГ, СГХГ, галериите в Русе, Плевен, Търново, Ловеч, Бургас, Самоков, Перник и други държавни и частни сбирки.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!