Основни данни
Георги Ковачев - Гришата (1920)


Георги Ковачев

Георги Ковачев-Гришата (1920) е български художник, живописец.


Създава колоритни абстрактни пейзажи и обобщени женски образи, черпи вдъхновение от византийското изкуство и народните традиции. Прави исторически композиции.


Георги Ковачев – Гришата е роден на 30 юни 1920 г. в с. Баховица, Ловешко. Завършва Живопис в Художествената академия през 1942 г. при проф. Никола Ганушев. Освен живопис, работи илюстрация, графика, шрифтове. Представя свои картини във Франция, Русия, Великобритания, Австрия, Япония, Гърция. Своето умалително име "Гриша" получава още като студент от негов по-възрастен колега.
Автор е на един от най-добрите български шрифтове Гротеск Гримил (заедно с М. Пейкова), 1962. Прави няколко изложби в София и една голяма в Алжир през 1962 заедно с М. Пейкова и Г. Павлов.
В продължение на 20 години (1981-2001) отсъства от арт сцената у нас.
През 2001г прави ретроспективна изложба в СБХ. В експозицията са включени над сто творби, които могат да се разделят условно на два тематични цикъла - композиции, разкриващи характерния български бит и пейзажи от Алжир.
Признава, че черпи своята модерност от народния фолклор, от домашно тъкани постелки, шарени торбички, керамичните съдове, докарани от троянските грънчари.
Преценява се като лирично-сантиментален художници. Обърнат съм към нашия селски бит и по-рядко към героичните и настъпателни теми.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!