Основни данни
Павел Койчев (1939)


Павел Койчев е български скулптор и художник, един от големите майстори на формата у нас.


Павел Койчев е сред най-авангардните наши скулптори. Изкуството му се дели на два отчетливи периода –фигуративен, когато работи с традиционни материали – камък, бронз. Тогава той създава човешки фигури, предимно обли женскси тела, които будят възхищение до днес. След 10 ноември се отдава на нетрадиционни техники и материали – слама, кал и пр. Прави нетрайни произведения и инсталации с гигантски размери сред природата, с което предизвика силен интерес на медиите.


Павел Койчев е роден на 30 май 1939 в София. Завършва Декоративно-монументална скулптура в Художествената академия през 1966 г. Още с първите си произведения привлича критиката поради очевидният талант да усеща формите и отношенията между тях в пространството.


Прави десетки изложби у нас и по света. Всяка галерия, включително институциите като НХГ и галерията за чуждестранно изкуство (НГЧИ) считат за чест да покажат негови произведения. През последните 10 години авторът се занимава с нетрадиционни матрериали. Той прави крави от слама – които се разпадат с времето. Съдава гигантска скулптура, в която може да се влезе вътре и кани гости в нея за откриването.
Работите му са приети с твърде много ентусиазъм и пълна липса на критичност.
 

Носител на на много наши и световни награди за скулптура.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!