Основни данни
Алла Георгиева (1957)


Алла Георгиева

Алла Георгиева е български художник, от украински произход, авангардист и илюстратор, феминистка, член на група 8 март.
Алла Георгиева съчетава по най-неочкван начин в изкуството си тривиални жанрове като карикатура и илюстрация и най-новите техники. Зрителят трудно би допуснал, че две нейни различни по жанр произведения са от един и същи автор.
Алла Георгиева е родена в Украйна през 1957. Завършва института за изкуство и дизайн в Харков, Украйна. Омъжва се за българския художник-карикатурист Чавдар Георгиев и до 1992 е известна у нас най-вече като илюстратор а автор на сатирични рисунки. Печели редица награди за карикатура. След това обаче Алла Георгиев се насочва към съвременните форми и участва в почти всички изложби на феминистката група 8 март. Инициира изложбите „Версия Ерато”, 1997, „Каприз”, 1998, Обсебване”, 1999. В тях е видима гледната точка на съвременната жена-артист.
Много от карикатурите й са в тандем със съпруга й Чавдар Георгиев.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!