Основни данни
Виктор Вазарели (1906-1997)


Виктор Вазарели

Роденият в Унгария Виктор Вазарели (1906 - 1997) учи медицина, но желанието да стане художник го довежда след 1930 г. в Париж, където открива бюро за рекламна графика. Най-силният му творчески период е в края на 50-те и началото на 60-те години във Франция, когато започва да работи графика в популярния за времето си нефигуративен стил - който се радва на широко обществено възприемане, предвид духа на съвремието, свързан с деперсонализацията и ритмичната повторяемост на живота.
Признат е за баща на оп арта (optical art) - популярно течение в модерното изкуство, създаващо оптическа илюзия чрез безкрайни вариации на геометрични форми и цветове, предвестник на съвременното дигитално изкуство. Мотиви от произведения на Вазарели декорират различни продукти, бутилки от шампанско например стават разпознаваеми в модата като щампи върху дрехи и не спират да вдъхновяват съвременните дизайнери.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!