Основни данни
Кирил Прашков (1956)


Кирил Прашков е български артист, художник и авангардист.
Кирил Прашков е роден на 30 юни 1956 в София.
Пише много статии за съвременното българско и западно изкуство. От 1984-1989 е редактор във вестник „Култура”. Бил е председател на Клуба на младия художник към СБХ – 1991-1992. Член на  Института за съвременно изкуство ИСИ от 1994.
Прави изложби и индивидуални акции във Френския институт, София, Московското биенале за съвременно изкуство 2007 и мн други. Писането и разкривените детски букви заемат голяма част от изразните му средства.
Проявява се и като куратор и организира изложби на съвременно изкуство в София, Виена, Москва и др.
Сред най-известните и скандални произведения на Кирил Прашков е надпис Пу.ка с разривени детски букви върху черна дъска. Произведението има два автори – идея Кирил Прашков, реализация Недко Солаков и е показано в СБХ в началото на 90-те. По-късно то е наречено от изкуствоведа Петър Змийчаров Двоен Автопортрет.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!