Основни данни
Лъчезар Бояджиев (1957)


Лъчезар Бояджиев

Лъчезар Бояджиев е български артист и куратор. Обича да се иронизира и казва, че изучил Историята на изкуството, за "да разбере тайните входове към нея и да се намести вътре по-лесно и по-удобно".


Лъчезар Бояджиев е роден на 12 октомври 1957 г. в София. През 1980 завършва Националната художсествена академия, София, специалност Изкуствознание. Той е един от основателите на Института за съвременно изкуство ИСИ. През 1992 е куратор на българското участие в Истанбулското биенале, а негов помощник е руската колежка Ярослава Бубнова. През  1995 те създават Института за съвременно изкуство.

През 90-те Лъчезар Бояджиев печели стипендии на фондация "Гети" и КултурКонтакт и работи в Ню Йорк и Виена.
Лъчезар Бояджиев е едно от най-често спряганите имена, когато става дума за българско съвременно изкуство. - Прави самостоятелни изложби във Feinkost Gallery, Berlin (2007), Experimental Art Foundation, Adelaide, Australia (curator Melentie Pandilovski)  - 2006, , Arte Fiera, Bologna, Italy - 2004 и мн. др.

Канен е като резидент в Париж, Виена, Нови Сад и др.

 Работи с почти всички съвременни медии, куратор е на експозиции. Сред най-известните му произведения у нас са „Колко пирона има в устата ми?” и „Във ваканция”, където събира популярни паметници с коне и на фотошоп маха ездача – било той цар Освободител или червен лидер. Пояснението е, че стопанинът е във ваканция.
Преподава арт и води множество семинари, сред които „Конструкция на консуматорската идентичност в публичното пространство” , Будапеща – 2004, „Реконструкция” – семинар със студенти от различни националности и мн. др., курс по съвременно изкуство в Националната художествена академия, София /1989-1992/

Източници - официален сайт на Института за съвременно изкуство
 Лъчезар Бояджиев, CV

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!